Erişilebilirlik

9 Ağustos 2005: Türk-Amerikan İlişkileri Yorumlanıyor


Washington Times, gazeteci Tülin Daloğlu’nun Türk Amerikan ilişkileriyle ilgili bir makalesine yer veriyor. Daloğlu, Türkiye’deki Amerikan karşıtlığının büyük ölçüde Washington yönetiminin PKK konusundaki duyarsızlığından kaynaklandığını yazıyor. Daloğlu, Irak’ın parçalanması ve bağımsız bir Kürt devleti kurulması ihtimalinin Ankara’yı son derece rahatsız ettiği görüşüne de yer veriyor.

"Böyle giderse, hem Türklerin hem Kürtlerin kazançlı çıkacağı bir durumdan söz etmek mümkün olmayacaktır. Iraklı, Amerikalı ve Türk yetkililer konuyu görüşmek üzere, Cumartesi günü ikinci kez dışişleri bakanlığında toplandı. Ama kaç kez toplandıklarının bir önemi yok. Görüşmeler devam ederken bağımsız bir Kürdistan da ufukta beliriyor."

New York Times, İsrail Maliye bakanı Benyamin Netanyahu’nun Gazze’den çekilme planına tepki olarak istifa etmesini, hem İsrailliler hem de Filistinliler açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyor. Netanyahu’nun Likud Partisi içinde başbakan Ariel Şaron’a karşı liderlik mücadelesine hazırlandığını belirten gazete, Netanyahu’nun son dönemde izlediği politikayla aşırı sağı arkasına almaya çalıştığını ileri sürüyor.

"Netanyahu, Gazze’den çekilme planını bir felaket olarak göstermeye çalışarak, zaten sorunlu olan bölgede yeni sorunlar yaratıyor. Şaron, buna rağmen taviz vermediği ve Gazze’den çekilme konusunda ısrar ettiği için kutlanmalıdır. Şaron, gerçeklere uygun davranıyor. İsrail’in Filistin topraklarındaki bir avuç Yahudi işgalciyi korumak için böylesine yoğun bir siyasi, ekonomik ve duygusal çaba içine girmesinin hiçbir anlamı yok. Netanyahu’nun bu gerçeği anlamamakta direnmesi çok acı."

Christian Science Monitor İsrail halkının yüzde 55’inin Gazze’den çekilme planına destek verdiğini hatırlatıyor ancak, plana karşı olanların sesinin daha fazla çıktığına dikkat çekiyor. Netanyahu’nun istifasının erken seçim sürecini hızlandırabileceğini kaydeden gazete, bunun da barış planına sekte vurabileceği uyarısında bulunuyor.

"Ancak çoğunluğun görüşlerini de unutmamak gerekir. Belki sesleri azınlıktakiler kadar yüksek çıkmıyor ama Şaron, politikalarını belirlerken çoğunluğu göz önünde tutmalıdır. Şaron’un azınlığa teslim olmama ve Gazze’den çekilme planındaki ısrarı takdir edilmelidir. İsrail, hala demokratik bir ülke ve bu niteliği devam ettikçe çoğunluğa kulak verilmelidir."

Washington Post, İran’ın nükleer programıyla ilgili olarak yürütülen diplomatik girişimlerde gelinen son noktayı mercek altına alıyor. Tahran hükümetinin Almanya, İngiltere ve Fransa tarafından önerilen teklifi reddettiğini hatırlatan gazete, İran’ın asıl amacının nükleer enerji değil nükleer silah üretmek olduğunu iddia ediyor:

"İran’a yaptırım uygulamadan veya askeri tehditlerde bulunmadan önce Avrupalılara bir fırsat vermek son derece önemliydi. Çünkü İran’a yaptırım uygulanması konusunda Amerika’nın tek başına diğer ülkeleri ikna etmesi son derece zor olacaktı. Avrupa Birliği’nin girişimi başarısızlıkla sonuçlanırsa Amerika’nın tezi uluslararası toplumda daha fazla destek kazanacaktır."

XS
SM
MD
LG