Erişilebilirlik

'Türk Askerleri Zaten Irak'ta'


Hafta sonunda Washington’da PKK terör örgütünün Irak’taki varlığının ele alındığı bir toplantı yapıldı. Türk, Amerikalı ve Iraklı yetkililerin katıldığı toplantıda, neler görüşüldü? Somut kararlar alındı mı? Toplantılarda Amerika’yı temsil eden Dışişleri Bakan Yardımcılarından Matt Bryza, toplantıda elde edilen sonuçları anlattı. Matt Bryza, Barış Ornarlı’nın sorularını yanıtladı.

Dışişleri Bakan Yardımcılarından Matt Bryza Türk, Amerikalı ve Iraklı yetkililerin katıldığı toplantıda PKK’nın Kuzey Irak’taki varlığıyla nasıl mücadele edileceği konusunda ortak görüş bildirildiğini, PKK’nın Irak’ta yeri olmadığı konusunda görüş birliğine varıldığını söyledi. Bryza, toplantılarda elde edilen sonuçları şöyle özetledi: "PKK’nın bir terör örgütü olduğu, bu nedenle demokratik ve özgür bir Irak’ta yeri olmadığı konusunda ortak görüş bildirildi. PKK terör tehdidine karşı, tarafların işbirliğini arttırması gerektiği konusunda anlaşma sağlandı. İşbirliğimizin geliştirilmesi için atılacak adımlar konusunda da uzlaşmaya varıldı."

Matt Bryza, tarafların muhtemelen Ekim ayında tekrar bir araya geleceklerini açıkladı. Amerikalı yetkili, o döneme kadar, hukukçuların ve güvenlik yetkililerin, PKK’yla mücadele çerçevesinde atılacak somut adımların üzerinde duracaklarını dile getirdi.

Dışişleri Bakan Yardımcılarından Matt Bryza, Amerikalı ve Iraklı askerlerin PKK’ya karşı harekat düzenleyip düzenlemeyeceği sorusunu, askeri yetkililerin cevaplandırması gerekeceğini söyledi. Bryza, bu doğrultuda, Amerika Merkez Kuvvetleri Komutanı Orgeneral John Abizaid’in ve Avrupa Kuvvetleri Komutanı Orgeneral James Jones’un önümüzdeki haftalarda Ankara’da temaslarda bulunacağını, ve bu konuların o görüşmelerin kapsamında ele alınacağını belirtti.

Matt Bryza, görüşmelerin, PKK üyelerinin izlenmesi, kimliklerinin tespit edilmesi ve yakalanmaları stratejisi üzerine yoğunlaştığını bildirdi. Bryza, terörle mücadele kapsamında, geniş çaplı askeri operasyonlar yerine bu tür stratejilerin önemini vurguladı. Amerikalı yetkili, Irakla Türkiye arasında Adalet Bakanlıkları ve güvenlik örgütleri bünyesinde işbirliği fırsatlarına işaret etti.

Matt Bryza şöyle konuştu: "Iraklı dostlarımız PKK terör örgütünün ülkelerindeki varlığına son verilmesi taahhüdüne bağlı olduklarını söylüyorlar. Bu bütün terör örgütleri için geçerlidir. Iraklı dostlarımızın teröristlerle mücadelesini her gün duyuyoruz. Irak’ın daha fazla altyapıya ihtiyacı var. Bu nedenle, Irak’ın terörle mücadele kapasitesini arttırmak için yardımcı olacağız, buna destek vereceğiz."

'Türk Askerleri Zaten Irak'ta'


Türkiye’nin PKK’ya karşı sınır ötesi operasyon düzenlemesinin askeri bir konu olduğunu vurgulayan Dışişleri Bakan Yardımcılarından Matt Bryza, devamla şöyle konuştu: "Türk askerleri, uzun zamandır Irak’ta konuşlanmış durumda zaten. Biliyorsunuz, Türkiye’nin Kuzey Irak’ta 1500 askeri bulunuyor. Türk tarafının ‘sıcak takiple’ neyi kastettiğini bilemiyorum. Türk askerleri zaten Kuzey Irak’ta bulunuyor."

'Ortak Vizyona Sahibiz'

Matt Bryza, Irak’ın geleceği konusunda tarafların ortak bir vizyona sahip olduğunu da hatırlattı. Bryza, Irak’ın toprak bütünlüğünün korunmasının, istikrarlı, barışçıl ve demokratik bir Irak kurulmasının bütün tarafların önceliği olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: "PKK’ya karşı atılacak adımlar konusunda da bunu göz önünde bulundurmalıyız: Yani, demokrasinin, yargı makamlarının güçlenmesini sağlayacak adımlar atılmalı. Aceleci adımlar değil. Irak egemen bir devlettir, bu nedenle bu konuda adımlar, Iraklı yetkililer tarafından atılmalıdır. Son olarak, Irak halkının büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunu unutmamalıyız... Irak, komşusuna yardım edebilmesi için önce kendi sorunlarını çözmelidir. Ancak Irak halkı da şunu bilmelidir, Türkler için PKK’dan daha ciddi bir güvenlik sorunu yoktur. İşte, taraflar birbirlerinin önceliklerini anlarsa, o zaman işbirliği için gerekli olan güvenin sağlanacağını düşünüyorum."

Dışişleri Bakan Yardımcılarından Matt Bryza, hafta sonunda yapılan toplantıda bu hedefin tutturulduğuna inandığını söyledi. Bryza, bu çabaların boşa çıkmaması için bütün taraflara görev düştüğünü söyledi.

XS
SM
MD
LG