Erişilebilirlik

8 Ağustos 2005: Rus Lider Putin Eleştirilere Hedef Oluyor


USA Today, Moskova hükümetinin beş yıl önce Kursk nükleer denizaltını kurtarmak için diğer ülkelerden gelen yardım tekliflerini reddettiğini hatırlatıyor. Gazete, Rusya’nın, geçen hafta Büyük Okyanus’un dibinde yedi kişilik mürettebatıyla mahsur kalan mini Rus denizaltının kurtarılması için diğer ülkelerden yardım istemesini ise önemli bir gelişme olarak yorumluyor. Ancak USA Today, Kremlin’in Çeçen lider Şamil Baseyev’le röportaj yapan Amerikan televizyonunun muhabirlerinin çalışma iznini yenilememe kararını otoriter anlayışın sürmesi olarak yorumluyor.

"Rusya’da otoriter anlayış çok zor değişiyor. Demokrasi konusundaki bütün nutuklara rağmen, ABC televizyonuna karşı takınılan tavır, Putin’in basın özgürlüğüne karşı sürdürdüğü baskının bir örneğidir. İfade ve basın özgürlüğünün var olmadığı bir yerde demokrasiden de bahsedilemez. Putin, Rus denizcilerin ölmesiyle karşılaşabileceği sorunları görme konusunda zekice davrandı ama KGB’de çalışırken edindiği alışkanlıklardan kolay vazgeçmiyor."

Los Angeles Times, Özbekistan hükümetinin ülkedeki Amerikan askerlerinin çekilmesini istediğini, buna karşılık Kırgızistan’ın böyle bir talepte bulunmadığının altını çiziyor. Gazete, Özbek Devlet Başkanı İslam Kerimov’un Bush yönetiminin demokrasi baskısına tepki olarak böyle bir karar aldığı görüşün savunuyor ve Amerikan yardımının artması karşılığında Amerikan askerlerinin kalmasına izin verebileceği yorumunda bulunuyor.

"Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld geçen ay Kırgızistan ve Tacikistan’ı ziyaret etmesine rağmen Özbekistan’a girmedi. Rumsfeld bu tavrıyla ve yaptığı açıklamalarla Kerimov’a çok net bir mesaj verdi: Eğer Kerimov kararını değiştirir ve Amerikan askerlerinin kalması karşılığında daha fazla para isterse, dikta rejimine ilişkin daha çok nutuk dinlemesi gerekecek. Özbekistan, Amerika’nın ulusal çıkarlarıyla idealleri arasında ender rastlanan bir ortak noktanın açığa çıkmasını sağladı."

New York Times, eski Kongre üyelerinin çok önemli bir kısmının lobi şirketlerinde çalıştığına dikkat çekiyor. Eski senatör ve milletvekillerinin lobicilik faaliyetleri sırasında eski Kongre üyesi olmanın avantajlarından yararlandığını belirten gazete, bu konuda bir düzenlemeye gidilmesi gerektiğini savunuyor.

"Ahlaki sorunlarla karşı karşıya bulunan Kongrenin böyle bir düzenlemeye gitmesi biraz şüpheli görünüyor. Ama bu yapılmazsa bir dizi skandalin ortaya çıkması da kaçınılmaz olacaktır. Eski Kongre üyelerinin bazı olanaklarını kullanarak lobicilik yapması ve nüfuzlarını devreye sokması, yasama organlarını bağımsızlığına da gölge düşürmektedir."

Christian Science Monitor ise, Amerika’daki elektronik atık sorununa dikkat çekiyor. Gazete, teknolojinin hızla değişmesi nedeniyle bir çok elektronik cihazın kısa sürede eskidiğini belirtiyor ve bu elektronik atıkların içinde ciddi miktarda zehirli madde bulunduğunu vurguluyor. Gazete, elektronik atıkların yeniden kullanılabilmesi için üreticilerin daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiğini yazıyor.

"Bu konuda belirli standartların sağlanması için eyaletlerin koordinasyon görevini üstlenmesi lazım. Federal hükümet de fikir alış verişi için eyaletleri bir araya getirmelidir. Giderek büyüyen elektronik atık sorununu çözmenin en iyi yolu, üretici sorumluluğunun yanı sıra, eyaletlerin öncülüğünde geri kazanım planlarının oluşturulmasıdır."

XS
SM
MD
LG