Erişilebilirlik

Kuzey Kore Görüşmelerine Ara Verildi


Kuzey Kore’nin nükleer silah programıyla ilgili görüşmelere ara verildi.

Pekin’de yapılan altılı görüşmelerde, Kuzey Kore’den, ekonomik yardım karşılığı nükleer silah imal etmekten vazgeçmesi isteniyor.

Görüşmeler Kuzey ve Güney Kore ile, Amerika, Japonya, Rusya ve Çin arasında yapılıyor.

Toplantıya ev sahipliği yapan Çin hükümeti, görüşmelere 29 Ağustos’a kadar ara verildiğini açıkladı. Pekin’deki diplomatlara göre görüşmelerde ilerleme sağlanamamasının başlıca nedeni Kuzey Kore’nin, nükleer silah programından vazgeçse de, sivil amaçlar için kullanmak amacıyla nükleer reaktörlerinden vazgeçmek istememesi.

Amerikan heyetinin Başkanı Christopher Hill bunun kabul edilemeyeceğini söyledi:

Amerikalı diplomat, Kuzey Kore’nin nükleer reaktörlerinden vazgeçmek istememekle yetinmediğini, hafif su reaktörlerinden de yararlanmak istediğini söyledi ve “Bu talepler görüşme gündeminde bile yok” dedi.

Hafif su reaktörleri, atom bombası imalatında kullanılabilecek kalitede nükleer yakıt ürettiğinden, başta Amerika olmak üzere birçok ülke Kuzey Kore’nin bu isteğine sıcak bakmıyor.

Kuzey Kore hükümeti, görüşmelerin başında, önemli miktarda ekonomik yardım ve güvenlik garantisi karşılığında, nükleer silah programından vazgeçmeyi önermişti. Ancak Pyongyang hükümetinin nükleer reaktörlerini elinde tutmak istemesi, görüşmelerin son turuna da gölge düşürdü.

XS
SM
MD
LG