Erişilebilirlik

'Irak'a Giren Bombaların Çoğu İran'dan'


Irak'taki koalisyon yetkilileri, saldırılarda kullanılan bazı bombaların İran’dan geldiğini bildiriyor.

Üst düzey bir yetkili Amerika’nın Sesi muhabirine, isyancıların İran’dan kaçak sokulan gelişmiş türde bombalar kullanmaya başladığını söyledi. Bu bombalar, tank ve benzeri araçları tahrip edebilmek için zırhı da delebilecek yetenekte imal ediliyor. Ancak yetkili, bombaların Irak’a sokulmasında İran hükümetinin rolünü gösteren bir kanıt bulunmadığını söyledi.

Çarşamba günü Irak’ın batısındaki Haditha kasabasında yol kenarına bırakılan bomba, bir Amerikan askeri aracın yanında patlatılmıştı. Saldırıda 14 deniz piyadesi ölmüştü. Patlama o kadar şiddetliydi ki, 27 tonluk askeri araç takla atmış ve yerde çok büyük bir çukur açılmıştı.

Askeri sözcü Amerikalı Tuğgeneral Donald Alston gazetecilere yaptığı açıklamada, isyancıların ne tür bir bomba kullandıklarını bilmediklerini söyledi. Bağdat’ta üst düzey bir Amerikalı askeri yetkili, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada kaygı duyulan hususun, isyancıların elinde sadece araçlara hasar veren değil, zırhı da delebilen türde bombalar bulunması olduğunu belirtti.

Söz konusu bombalarda patlayıcı maddelerin içine metal yerleştiriliyor. Bu metal, patlamada aldığı hızla en ağır çelik kapıları bile delip geçebiliyor. Askeri yetkililer, Irak’ta bugüne kadar bu tür bombaların görülmediğini ancak, geçtiğimiz aylarda bazı saldırılarda kullanıldığını vurguluyor.

Amerika’nın Sesi'ne açıklama yapan üst düzey Amerikalı yetkili, Irak sınır muhafızlarının geçtiğimiz aylarda İran sınırında bu tür bombalar ele geçirdiğini söyledi. Ele geçirilen sandıklarda, bazen bombaların kendisi, bazen de bombaların imal edilmesi için parçaların bulunduğu bildiriliyor.

İran sınırında bu tür bombalar en son 20 Temmuz tarihinde bulunmuştu. Bombaların incelendiği ve Lübnan’da 1980’li yıllarda İsrail’e karşı mücadele veren İran destekli Hizbullah örgütünün kullandığı bombalarla aynı yapıda olduğunun saptandığı belirtildi.

Ancak bombaların Irak’a sızdırılmasında Tahran hükümetinin parmağı olduğuna dair herhangi bir kanıt yok. Askeri yetkililer, bu tür tahrip gücü yüksek bombaların yapımında kullanılan teknolojinin, Irak’taki isyancı gruplar arasında yayılmaya başlamış olabileceğini belirtiyorlar.

XS
SM
MD
LG