Erişilebilirlik

'PKK'yla İlgili Beklentiler Dile Getirilecek'


Türkiye, yarın Washington’da yapılması planlanan ve Amerikalı, Türk ve Iraklı yetkilileri bir araya getirecek olan PKK konulu toplantıda, Amerika’dan terör örgütü ile mücadele konusundaki beklentilerini bir kez daha dile getirecek.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan dün haftalık basın toplantısında yaptığı açıklamada, Amerikalı ve Iraklı yetkililere, Türkiye’nin terör örgütü PKK’nın uzantıları olarak gördüğü kuruluşların derhal kapatılması için çağrılarını yinelemeye devam edeceklerini söyledi. Türkiye bu çağrıları, Washington’da yarın başlaması planlanan ve Amerika’lı Türk ve Irak’lı yetkilileri bir araya getirecek PKK konulu toplantıda dile getirecek. Türkiye’yi iki gün sürecek üçlü terör zirvesinde, Güvenlik İşleri Genel Müdürü Büyükelçi Hayati Güven başkanlığında bir heyet temsil edecek.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan’a birçok basın-yayın organında da yer alan, terör örgütü PKK’nın Irak’taki siyasi uzantısı olarak bilinen Demokratik Çözüm Partisi’nin Kerkük’te ofis açtığı haberleri hatırlatıldı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü bunun üzerine, bu tür kuruluşları PKK’nın bir nevi uzantısı, paravan örgütler olarak gördüklerini, bu çerçevedeki girişimlerin sadece son haberler üzerine değil uzun süredir devam ettiğini belirtti.

Tan, Washington’da yapılacak üçlü görüşmelerde de bu konunun ele alınacağını söyledi ve "Bu kuruluşların kapatılması çağrılarını yinelemeye devam edeceğiz,” diye konuştu.

Namık Tan ayrıca, terör örgütü PKK’nın Irak’ta hiçbir şekilde barındırılmaması ve bu konuda vakit geçirilmeden adım atılmasına ilişkin görüşlerin her seviyede Amerikalı muhataplara iletildiğini de söyledi ve son olarak haftabaşında Ankara’da bulunan Amerika’nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden sorumlu Dışişleri Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Matt Bryza ile bu konunun görüşüldüğünü hatırlattı. Bryza Ankara’dayken yaptığı basın toplantısında, Washington’da yapılacak üçlü toplantıda, PKK sorununu hazmedilebilecek şekilde tek tek parçalara bölmenin yollarının araştırılacağını söylemişti.

Türkiye PKK’yı terör örgütleri listesinde bulunduran Amerika’dan örgüt ile mücadele konusundaki beklentilerini her fırsatta dile getiriyor. Özellikle geçtiğimiz ay asker kanadından bu konuda dikkat çekici açıklamalar geldi. Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ Amerika’nın PKK’nın lider kadrosunun yakalanması konusunda direkt emir verdiği söylemiş, ancak Amerika’lı yetkililer bu konuda yorum yapmaktan kaçınmıştı.

Bundan önceki Türk, Amerikalı ve Iraklı yetkilileri bir araya getiren PKK konulu toplantı ise geçtiğimiz yıl Aralık ayında Ankara’da yapılmıştı. Toplantı sonunda terör örgütü PKK'nın mali kaynaklarının kesilmesi için gereken tüm önlemlerin alınmasında anlaşmaya varılmış. Ancak Türkiye, Amerika ve Irak'tan PKK'ya karşı askeri operasyon sözü alamamıştı.
XS
SM
MD
LG