Erişilebilirlik

4 Ağustos 2005: Gazeteler Başkan Bush'un Konuşmasını Eleştiriyor


Başkan Bush’un, Amerikan okullarında evrim teorisinin yanı sıra evrenin Tanrı tarafından yaratıldığının da öğretilmesi yolundaki sözlerinin yankısı sürüyor. New York Times başkanı eleştiriyor, Bush yönetimin Hıristiyan inançlarını çocuklara bilimsel bir teori gibi kabul ettirmek istediğini savunuyor:

"Evrim teorisinin kanıtları o kadar güçlü ve ikna edici ki, modern biyoloji tamamıyla bu teoriye dayanıyor. Evrimin hala tartışmaya açık olduğunu veya birbiriyle eş düzeydeki bir çok teoriden biri olduğunu düşünmek, geçen yüzyılın entelektüel ve bilimsel tarihini yanlış anlamaktır. Eğitime önem verdiğini söyleyen bir başkanın bunu reddetmesi siyaset değil şarlatanlıktır."

Boston Globe da, evrenin tanrı tarafından yaratıldığı tezinin bilim olmadığını, sadece dini bir inanç olduğunu hatırlatıyor. Gazete, dini inançla ile bilimsel kuramlar arasındaki farka dikkat çekiyor ve evrim teorisinin bilimselliğine karşılık tanrı inancının bilimsel bir dayanağı olmadığını vurguluyor:

"Evrenin tanrı tarafından yaratıldığı inancı ampirik verilere dayanmayan ve test edilemez bir düşüncedir. Bu inancın devlet okullarında bilimsel bir teori olarak okutulması, bilimin tanımını tersine çevirmek anlamına gelir."

USA Today Amerikan halkının ve basının Irak’taki şiddet eylemlerini artık kanıksamaya başladığını görüşüne yer veriyor. Irak’ta ölen Amerikalı asker sayısının 1820’yi aştığını hatırlatan gazete, Irak savaşının Amerikan kamuoyunda yeterince yankı bulmamasını ölen askerlerin genellikle kırsal kesimden gelmesine bağlıyor:

"Başkan Bush dün yaptığı açıklamada, ölenlerin anısını yaşatmak için yapılacak en iyi işin, Irak’taki görevi tamamlamak olduğunu söyledi. Bush, ölen askerlerin yüce bir dava için hayatını verdiğini de sözlerine ekledi. Elbette, bu sözlerine katılıyoruz. Ama görevin tamamlanmasının ne anlama geldiği giderek belirsizleşiyor. Bush ve savaşın diğer mimarları bile, daha önceki muzaffer komutan tavırlarını bıraktı. Ve yaşanan son ölümlerin ardından, Amerikan askerlerinin gerçekten ulaşılabilir bir hedef için mi öldüklerini soran Amerikalıların sayısı daha da artacak."

Washington Post ise Çin’in Amerikan petrol şirketi Unocal’ı satın almaktan vazgeçmesini Amerika’nın küresel çıkarları açısından bir yenilgi olarak niteliyor.. Çin’in petrol ihtiyacını İran, Sudan ve Myanmar gibi ülkelerden karşılayabileceğini kaydeden gazete, böyle bir durumda Çin’in bu ülkelere karşı takınacağı tavrın Amerika’nın politikalarına ters düşebileceği yorumunda bulunuyor:

"Gerginliğin daha da tırmanması ekonomik bir çatışmaya yol açabilir. Amerika ve Çin ekonomik konularda birbirine çok bağımlı. Dolayısıyla iki ülke liderlerinin mantıklı davranarak kendilerine zarar verecek davranışlardan kaçınacağı sanılıyordu. Ancak bu olmadı. Kongrenin, Unocal’ın satışı konusundaki tavrı bunu açıkça gösteriyor."
XS
SM
MD
LG