Erişilebilirlik

Irak'ta 14 Amerikan Askeri Daha Öldü


Irak’ın batısında yol kenarına yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu 14 Amerikan askeri öldü.

Suriye sınırındaki Haditha kasabası yakınında düzenlenen saldırıda bir Amerikan askeri yaralanırken, sivil tercüman da yaşamını yitirdi.

Harekat dairesi başkan yarımcısı Tuğgeneral Carter Ham, saldırıyı isyancıların, bölgede artan Amerikan askeri operasyonlarına karşı tepkisi olarak tanımladı ancak ayrıntılı bilgi vermedi.

Öte yandan Ensar el Sünne adlı militan grup, Haditha kasabası yakınındaki çatışmada yaralanan bir Amerikan denizpiyadesini esir aldığını öne sürdü.

Örgütün İnternet sitesinde yapılan açıklamada hangi çatışmadan söz edildiği belirtilmedi, ancak 8 Amerikan deniz piyadesinin öldürüldüğü iddia edildi.

Amerikan askeri sözcüsü ise, Irak’ta herhangi bir kayıp askeri personel olduğuna ilişkin bir bilgi olmadığını açıkladı.

Hafta başında yine Haditha kasabası çevresinde isyancıların düzenlediği saldırılarda yedi Amerikan deniz piyadesi öldürülmüştü. Bu askerlerle, bugün öldürülen 14 askerin aynı deniz piyade taburuna bağlı olduğu bildirildi.

Basra'da Amerikalı Gazeteci Öldürüldü

Bu arada Amerikalı gazeteci Steven Vincent, Basra’da kimliği belirlenemeyen kişilerce vurularak öldürüldü.

Polis, Amerikalı gazeteci Steven Vincent’in cesedinin Basra’nın güneyindeki karayolunun kenarında bulunduğunu açıkladı..Vincent ve kadın tercümanı birkaç saat önce silah zoruyla kaçırılmıştı. Gazetecinin cesedinde çok sayıda kurşun deliği bulunduğu bildirildi. Tercümanın ise üzerine birkaç kez ateş açılmasına rağmen ölmediği ve hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

Bağdat’taki Amerikan Büyükelçiliği yetkilileri, İngiliz ordusu ve Basra’daki Irak polisiyle işbirliği yaparak, saldırganların kimliğini belirlemeye çalıştıklarını açıkladı..

Önde gelen Amerikan gazete ve dergilerine yazan Steven Vincent, birkaç aydan beri Basra’da bir kitap üzerinde çalışıyordu. Vincent’in son haberi dört gün önce New York Times gazetesinde yayınlanmıştı. Haberde Basra, giderek aşırı dinci Şiilerin kontrolü altına giren bir kent olarak tanımlanıyordu..Yine haberde bir Irak polis görevlisinin, yerel güvenlik güçlerine, bölgedeki eski Baas üyelerine sürekli suikast düzenleyen Şii militanların sızdığını söylediği belirtiliyordu.

Basralı önde gelen laik bir Şii politikacı, Şii milislerin bölgede faaliyet gösterdiğini doğruladı ve Amerikalı gazeteciyi öldürmek isteyebileceklerini bildirdi..Ancak tetiği kimin çektiğini belirlemenin güç olduğunu belirten politikacı şöyle konuştu:

"Olayın nasıl olduğunu kesin olarak bilemiyorum..Ama İran’ın Basra’da nüfuzunun arttığından son derece eminim..Olayı soruştururken şu soruyu sormamız gerekir: Bu bölgenin güvenliğini gerçekte kim kontrol ediyor?"

Saddam Hüseyin döneminde Irak’ta çoğunluğu oluşturan Şiiler, Sünnilerin kontrolündeki Baas Partisi tarafından sürekli baskı altında tutulmuş, direniş gösterenler ağır biçimde cezalandırılmıştı.

Gazeteci Steven Vincent, son haberinde Saddam Hüseyin’in devrilmesinden sonra Irak’ın güney bölgelerinde İran tipi köktendinci Şiilerin güçlenmesini eleştiriyordu.

XS
SM
MD
LG