Erişilebilirlik

'Üssün Kapatılması Operasyonları Etkilemez'


Amerika, Özbekistan’daki askeri üssünün kapatılmasının Afganistan’daki operasyonları etkilemeyeceğini açıkladı.

Askeri sözcü Albay Jim Yonts, Amerika’nın farklı bölgelerde üsleri bulunduğunu, bu nedenle askeri operasyonların engellenmeyeceğini bildirdi.

Geçen hafta, Taşkent hükümeti, Amerikan Büyükelçiliğine bir nota vererek Karşı-Hanabad Hava Üssü antlaşmasına son verdiğini bildirmişti. Özbek hükümeti kararına gerekçe göstermedi.

Bush yönetimi, Afganistan’daki askeri operasyonlar için kullandığı üssü kaybetmesine yol açmakla birlikte, Özbekistan’da insan haklarını savunmaya devam edeceğini açıkladı. Amerika’nın Sesi Dışişleri Bakanlığı muhabiri David Gollust’un bildirdiğine göre, bakanlık yetkilileri, doğan gerginliğe rağmen, insan hakları uygulamalarını düzeltmesi için İslam Kerimov hükümetine baskının devam edeceğini açıkladılar.

Amerika Özbekistan'a Baskı Yapmaya Devam Edecek

Özbekistan’ın Andican kentinde 13 Mayıs’ta yaşanan kanlı olayların ardından Kırgızistan’a sığınan 400’den fazla Özbek vatandaşının, Cuma günü uçaklarla Romanya’ya nakledilmesinden birkaç saat sonra Kerimov hükümeti, üssü kapatma kararını açıkladı.

Özbek yönetiminin, siyasi mültecileri geri vermesi için Kırgızistan’a uyguladığı baskıya rağmen, Amerika mültecilere yeni bir yer bulma çabalarını destekledi.

Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Thomas Casey siyasi sığınma hakkı arayan Özbekleri, doğru buldukları için desteklediklerini söyledi. Casey Andican olaylarının bağımsız bir şekilde soruşturulmasında da yine doğru buldukları için ısrarlı olduklarını bildirdi: “Amerika’nın Özbekistan’da insan hakları ve demokrasi alanında duyduğu kaygılar nedeniyle baskıya devam edeceğinden emin olabilirsiniz. Demokrasi, insan hakları, ekonomik reform, askeri işbirliği ilişkimizin çeşitli yönleridir. Daha önce de söylediğimiz gibi, bu alanların hiçbirinden, bir diğeri için vazgeçemeyiz. Özbekistan hükümeti ile dialoğa devam edeceğiz. Askeri üssün durumu ne olursa olsun, dialoğun zaman içinde devam etmesini bekliyoruz.”

Özbekistan, Karşı Hanabad üssünün kullanımına, 11 Eylül 2001 yılındaki terörist saldırılardan sonra, Afganistan’daki operasyona yardım amacıyla izin vermişti.

Özbek hükümeti Andican olaylarından sonra üssün kullanımına sınırlamalar koymaya başlamıştı. Casey bu nedenle, üssü kapatma kararının sürpriz olmadığını söyledi. Casey ayrıca, Özbekistan için ayrılan 22 milyon dolarlık yardımın insan hakları uygulamalarından duyulan kaygı yüzünden askıya alındığını da kaydetti. Casey bu yardımın serbest bırakılmasının, Özbek hükümeti Andican olaylarının bağımsız kanallardan soruşturulmasına izin vermesine bağlı olacağını söyledi.

Amerika, Andican olayları sırasında Kırgızistan’a sığınan Özbeklerin Romanya’ya naklinden duyduğu memnuniyeti dile getirmişti. Sözcü bununla birlikte, Kırgızistan’da kalan 15 Özbek vatandaşının akıbetinden kaygı duyulduğunu ve geri gönderildikleri taktirde, kendilerini çok ciddi tehlikelerin beklediğini de belirtti. Kırgızistan hükümeti bu 15 kişiyi Özbekistan’a geri verme eğiliminde...

XS
SM
MD
LG