Erişilebilirlik

Sudan Başkan Yardımcısı Öldü


Sudan Devlet Başkan Yardımcısı John Garang bir helikopter kazasında hayatını kaybetti. Uganda’dan, Sudan’ın başkenti Hartum’a giden helikopterde bulunan 14 kişiden kurtulan olmadığı bildirildi. Kaza nedeni hakkında çelişkili haberler alınıyor.

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, Garang’ın ölümüne rağmen barış sürecinin devam edeceğini açıkladı.

Bu arada Garang’ın ölüm haberi üzerine başkent Hartum sokaklarına dökülen bazı grupların, dükkanları yağmaladığı, otomobilleri ateşe verdiği ve yoldan geçenlere saldırdığı duyuruldu. Kentin bazı sokaklarından ateş sesleri gelirken, başkanlık sarayı yakınlarında bir patlama olduğu kaydedildi. Sudanlı yetkililer, sokak gösterilerinin yayılmasını önlemek için bazı caddeleri ulaşıma kapattı.

Sudan Halk Kurtuluş Ordusu adlı isyancı örgütün lideri olan John Garang, Hartum hükümetine karşı 21 yıl silahlı mücadele verdi. 2 milyon kişinin ölümüne yol açan iç savaş bu yılın başında imzalanan barış anlaşmasıyla son buldu. Anlaşma koşulları gereği Garang, devlet başkan yardımcılığına getirilmişti.

Etnik “Dinka” olan 1945 doğumlu John Garang, Amerika’da eğitim görmüştü. Garang, Sudan ordusunda görev yaptıktan sonra, ülkede şeriat uygulamak isteyen merkezi hükümete karşı silahlı mücadelenin başına geçmişti. Karizmatik ve acımasız bir lider olan John Garang, yaygın insan hakları ihlallerinden de sorumlu tutuluyordu.

Dünya Liderlerinden Başsağlığı Mesajları

Dünya liderleri ve Afrikalı yöneticiler, Garang’ın ölümünü üzüntüyle karşıladı.

53 üyeli Afrika Birliği Örgütü, Garang’ın büyük bir kayıp olduğunu ve geride ciddi bir boşluk bıraktığını açıkladı. Örgüt, Sudan ve eski direniş hareketi liderlerine, Garang’ın birleşik ve barışçı bir Sudan hedefinden ayrılmamaları çağrısında bulundu.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Tabo Embeki, Garang’ın ölümünün büyük bir şok yarattığını söyledi ve Sudan’daki bütün taraflardan itidalli davranmalarını istedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, John Garang’ın ölümünü üzüntüyle karşıladığını söyledi. Annan, Sudan’daki taraflardan barış sürecini ilerletme sözü aldığını açıkladı.

Avrupa Birliği de Sudanlı devlet adamlarının, Garang’ın ölümüne rağmen barış sürecini sağlamlaştırmak için birlikte çalışmalarının gerekli olduğunu bildirdi.

XS
SM
MD
LG