Erişilebilirlik

'Ambargo Kalkmadan Limanlar Açılmamalı'


Türkiye, geçen hafta Avrupa Birliği ülkeleriyle arasında mevcut Gümrük Birliği anlaşmasını, geçen yıl üye olan 10 ülkeyi de kapsayacak şekilde genişletmeyi amaçlayan Ek Protokolü imzaladı.

Ankara, ardından bildiri yayınlayarak, Gümrük Birliği Ek Protokolü’nün imzalanmasının, Kıbrıs Rum devletini tanımak anlamına gelmediğini vurguladı.

Bildiriye sert tepki gösteren Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Tasos Papadopulos, bildirinin "hukuken geçerlilik taşımayacağını" söyledi. Konu üzerine daha önce farklı bir yaklaşım sergileyen Papadopulos'un Güney Kıbrıs'ta yoğun muhalefet baskısı altında olduğu tahmin ediliyor.

Türkiye karşıtı çevreler, Ankara'nın bu bildiriyi yayınlayarak, uluslararası hukuk kurallarını ihlal ettiğini ve Avrupa'nın Türkiye'ye gereğinden fazla "arka çıktığını" öne sürüyor. Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Haluk Kabaalioğlu'dan bu konudaki tartışmaları değerlendirmesini istedik. Alparslan Esmer'in sorularını yanıtlayan Kabaalioğlu'yla söyleşiyi yukarıdaki Real Audio bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG