Erişilebilirlik

İsrail'den Misilleme Tehdidi


İsrail, Gazze’den çekilme planını uygulamaya koyduğunda, Filistinli militanların saldırılarını sürdürmesi halinde misillemede bulunacağını açıkladı.

İsrail Savunma Bakan Yardımcısı Ze'ev Boim, çekilme sırasında askerlere ve yerleşimcilere düzenlenen saldırılara verilecek karşılığın, üç yıl önceki "Savunma Kalkanı" operasyonu kadar geniş kapsamlı olacağını söyledi. Bu operasyonda İsrail zırhlı araçları, bir dizi intihar saldırısına misilleme olarak, bazı Filistin kentlerinde kontrolü ele almıştı.

Savunma Bakan Yardımcısı Boim, bugün İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, Ağustos ortasında başlayacak çekilme işlemi sırasında, Filistinlilerin saldırıya geçmesi durumunda, geniş çaplı bir operasyon yapılabilmesi için, çekilme işleminin askıya alınabileceğini de söyledi.

"Filistinli saldırganlara en ağır cevabı vermek için gerekirse yerleşimcileri tahliye işlemine 10-15 gün ara verebiliriz," diyen Ze’ev Boim , İsrail ordusunun bölgeye 12 ila 15 bin asker gönderilebileceğini de kaydetti.

Filistin yönetimi, çekilme işleminin barışçı bir ortamda yapılacağı konusunda garanti veriyor. Ancak İsrailli yetkililer, Filistin güvenlik güçlerinin, Hamas militanlarını durdurma konusunda yeterince istekli davranmayacağını, bu isteği gösterseler bile örgütü kontrol altına alacak güçleri olmadığı görüşünde. Filistinli yetkili Saib Erakat ise İsrail’in kaygılarını yersiz buluyor ve yönetimin hazır olduğunu kaydediyor:

"Yerleşim birimlerinden çekilme işleminin, kontrollü biçimde; barış ve sükunet ortamında yapılabilmesi için elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz."

İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un planına göre, Gazze’deki 21 Yahudi yerleşim birimi boşaltılarak, buralarda yaşayan 8 bini aşkın kişi bölgeden çıkarılacak. Ancak İsrailli yetkililer, yerleşimcilerin yarısına yakınının boşaltma planına direneceğini sanıyor.
XS
SM
MD
LG