Erişilebilirlik

IRA Silahlı Eylemden Vazgeçti


İrlanda Cumhuriyet Ordusu (IRA) silahlı mücadeleye son verdiğini, amaçlarına barışcı yollardan ulaşmaya çalışacağını açıkladı.

Yasadışı örgüt tarafından yapılan açıklamada silahlı faaliyetlere bugünden itibaren son verildiği vurgulandı; militanlar, siyasi ve demokratik programlar geliştirmek için çalışmaya çağrıldı.

İrlanda Cumhuriyet Ordusu, hala silahlı mücadelenin yasal olduğuna inandığını ancak Kuzey İrlanda’daki İngiliz yönetiminin sona ermesi ve bölgenin İrlanda ile birleşmesi için başka bir seçeneğin ortaya çıktığını belirtti.

İrlanda Cumhuriyet Ordusu’nun siyasi kolu olan Sinn Fein’in lideri Gerry Adams, kararın barış sürecinin yeniden canlanmasına yardımcı olacağını söyledi.

Açıklamayı memnunlukla karşılayan İngiltere başbakanı Tony Blair, bunu Kuzey İrlanda tarihinde “benzeri olmayan bir adım” olarak niteledi. İrlanda Başbakanı Bertie Ahern ve Başkan Bush da açıklamayı memnunlukla karşıladı.

İrlanda Cumhuriyet Ordusu, 30 yıl süren silahlı mücadelede 1800 kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor. Bölgede 1997 yılından beri ateşkes uygulanıyor.

XS
SM
MD
LG