Erişilebilirlik

Azeri Heyet Kuzey Kıbrıs'ta


Azerbaycan, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yönelik izolasyonların kaldırılması için verdiği destek sözünü tutuyor. Özel bir havayolu şirketinin Bakü’den Ercan Havaalanına yaptığı direkt uçuşla bugün yaklaşık 100 kişiden oluşan bir Azeri heyet Lefkoşa’ya gidiyor. Heyette işadamlarının yanı sıra sanatçılar ve gazeteciler de bulunuyor.

Devlet ve hükümet yetkilileri ile görüşmelerde bulunacak Azeri heyeti, Azeri firmalarla Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasındaki ortak iş imkanlarını da değerlendirecek. Türkiye Azerbaycan’dan Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yönelik izolasyonların kaldırılması için yardım sözünü Başbakan Erdoğan’ın Haziran ayı sonunda yaptığı Azerbaycan ziyaretinde almıştı. Bakü’de Erdoğan Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’le görüşmüş ve görüşmede İlham Aliyev izolasyonların kaldırılması için ellerinden geleni yapacaklarını söylemişti. Azerbaycan Devlet Başkanı bu yardımı, Azerbaycan’dan Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne direkt uçuşlar başlatmak, bazı Azeri şirketlerin adada işyerleri açmaları ve Azeri işadamlarının Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ticari geziler yapmaları olarak sıralamıştı.

Aslında Azerbaycan’dan Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Temmuz ayının ortalarından bu yana ziyaretler yapılıyor. Geçtiğimiz hafta Azeri milletvekilleri adaya gitmiş ve Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat tarafından kabul edilmişlerdi. Geçtiğimiz Cuma günü ise bazı devlet ve hükümet yetkilileri ile işadamlarından oluşan 38 kişilik bir Azeri heyet Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde temaslarda bulundu.

Bugün Azerbaycan’dan Lefkoşa’ya ilk doğrudan uçuş yapılıyor. Sürekli direkt uçuşlar ise bu Pazar günü yani 31 Temmuz tarihinde başlıyor. Bugün yapılan direkt uçuş 1974 yılından bu yana Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Türkiye dışından yapılan ilk doğrudan uçuş olması nedeniyle ayrı bir önem taşıyor.

Başbakan Erdoğan, Azerbaycan'ın Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yapacağı doğrudan uçak seferinin fiili tanıma anlamına geleceğini söylemişti.

XS
SM
MD
LG