Erişilebilirlik

Erdoğan Londra'da


Başbakan Erdoğan, son haftalarda terör saldırılarıyla sarsılan İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunuyor. Erdoğan’a Londra temaslarında Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Devlet Bakanı ve başmüzakereci Ali Babacan da eşlik ediyor.

Tayyip Erdoğan, bugün İngiltere Başbakanı Tony Blair’le görüşecek ve görüşmenin ardından iki başbakan ortak bir basın toplantısı düzenleyecek. Erdoğan-Blair görüşmesinde gündeme gelecek konulardan birinin uluslararası terör olması bekleniyor. Türkiye ve İngiltere arasında terörle mücadelede işbirliği konusunda bir sıkıntı bulunmuyor ancak Erdoğan’ın basın toplantısında yapacağı konuşmada, bazı Avrupa Birliği ülkelerini eleştirebileceği belirtiliyor.

Yapılacak görüşmelerde gündeme gelecek konulardan biri de Türkiye’nin imzalayacağı Gümrük Birliği anlaşmasının ek protokolü. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan haftalık basını bilgilendirme toplantısında, Türkiye’nin ek protokolü Erdoğan’ın Londra ziyaretinin ardından imzalayacağını açıkladı. Türkiye, Gümrük Birliği anlaşmasını Kıbrıs Rum Cumhuriyetini de kapsayacak şekilde genişletecek ek protokolü, 3 Ekim’de Avrupa Birliği ile başlayacak müzakereler öncesi imzalamak zorundaydı.

Görüşmeler sırasında Türkiye, bu ay başında Avrupa Birliği dönem başkanlığını üstlenen İngiltere’ye uyum prorokolünün Erdoğan’ın Ankara’ya dönmesiyle imzalanacağını iletecek. Erdoğan Blair’le yapacağı görüşmenin ardından bugün akşam Türkiye’ye dönecek. Ek protokolün imzalanmasıyla eş zamanlı bir deklarasyonla, Kıbrıs Rum kesimini tanımadığını ilan etmesi beklenen Ankara’nın bu tavrı ise belirsizliğini koruyor. Ankara böyle bir deklarasyon yayımlarsa, Avrupa Birliği’nin buna tepki göstereceği belirtiliyor.

Avrupa Birliği ile 3 Ekim’de başlayacak müzakereler ise Erdoğan-Blair görüşmesinde gündeme gelmesi beklenen bir başka önemli konu. Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine destek verdiğini her fırsatta dile getiren İngiltere’nin bu desteği Erdoğan’ın ziyaretinde bir kez daha tekrarlaması bekleniyor. Başbakan Erdoğan ise, müzakerelerin temelini belirleyen çerçeve belgesiyle ilgili görüşlerini aktaracak ve Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne uygulanan izolasyonların kaldırılması için Avrupa Birliği’nin sözünü tutması gerektiğini hatırlatacak.

İngiltere Başbakanı Tony Blair bugün bir araya geleceği Başbakan Erdoğan’dan önce ise, dün Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Tasos Papadopulos’la görüştü.

XS
SM
MD
LG