Erişilebilirlik

İntihar Eylemleri Üzerine Araştırma


Irak’ta giderek artan bombalı eylemler ve Londra’da toplu taşıma sistemlerine düzenlenen intihar saldırıları, bunların nasıl önlenebileceği tartışmasını gündeme getirdi. Konu hakkında yapılan bir araştırma, faillerin, başkalarını öldürmek için neden intihar ettiğini soruşturuyor.

Chicago Üniversitesi Profesörü Robert Pape, 1980 yılından bu yana girişilen yaklaşık 300 intihar saldırısı konusunda bilgi toplayarak geniş bir veri tabanı hazırladı.

Profesör Pape, “Chicago İntihar Terörizmi Projesinin” başkanı; ve “Zafer İçin Ölmek: İntihar Terörizminin Stratejik Mantığı” başlıklı kitabın yazarı.

Amerikanın Sesi Televizyonu’nun bir programına konuk olan Robert Pape, intihar eylemlerinin dinle ilgisi olmayan siyasi bir amaç taşıdığını vurguladı. Bu hedeflerden biri, örneğin, yabancı ülkelerin herhangi bir bölgeden asker çekmesini sağlamak. Profesör Pape anlatıyor:

“Irak bunun en güzel örneği. Mart 2003’teki Amerikan işgalinden önce Irak’ta intihar saldırısı düzenlenmemişti. İşgalden bu yanaysa hızla artmakta. Irak’ın işgal edilmesinden bu yana, ülkede girişilen intihar saldırıları her yıl iki kat arttı.”

Pape, terörizmin İslamcı bir olgu olmadığını, ancak finansman sağlamak ve yeni terörist yetiştirmek için din unsurunun etkili olduğunu söylüyor. Bu bağlamda, Pape, dünyanın önde gelen intihar eylemcilerinin Sri Lanka’da faaliyet gösteren Tamil Kaplanları adlı terör örgütü olduğunu vurguluyor. Tamil Kaplanlarının mensupları da laik Hindu’lardan oluşuyor.

Zaman içinde ve geniş bir bölgeye bakıldığında, intihar eylemcilerinin ortak bir hedefi olduğu gözleniyor: O da “işgalci” olarak gördükleri “yabancı” askerlerin çekilmelerini sağlamak. Pape bunlara örnek olarak, Lübnan, İsrail, Sri Lanka, Keşmir ve Çeçenistan’ı gösteriyor:

“İntihar eylemleri genel olarak yabancı askerlerin çekilmesini sağlamayı hedefliyor – bunun aşırı İslamcılıkla bir ilgisi yok. Bu çok önemli bir bulgu. Çünkü Müslüman toplumlarda siyasi değişim sağlamak için asker göndermek, büyük bir ihtimalle intihar eylemlerini arttıracaktır.”

Pape araştırmalarında ayrıca, intihar bombacılarının çoğunun eğitimli olduğunu saptamış:

“İntihar bombacıları, yalnız veya bunalımlı, hayattan kurtulmak isteyen kişiliklerin kalıbına uymuyor. Yani bu teröristler, intihar eğilimli insanlar değiller. Çoğu, toplumla iç içe yaşayan, gayet verimli insanlar.”

Chicago Üniversitesi Profesörü Robert Pape, Amerika’nın intihar saldırılarını engellemek için Basra Körfezindeki askeri varlığını yeniden düzenlenmesi gerektiğini savunuyor.

1970’li ve 1980’li yıllarda Amerika, Müslüman topraklarında kalıcı bir şekilde asker konuşlandırmadı. Bunun yerine, askerler bir kriz anında hızla bölgeye ulaştırılabilecek bir şekilde mevzilendi.

Profesör Pape, Amerika’nın Irak’taki terör eylemlerini durdurmak için yine bu stratejiyi izlemesi gerektiğini savunuyor:

“Önümüzdeki yıl içinde Irak Ordusunun komutasını Irak hükümetine devretmeliyiz. Amerikan ordusu, düzenli ve planlı bir şekilde ülkeden çekilmeli. Bu süreç önümüzdeki 2 – 3 yılda tamamlanmalı.”

Robert Pape, bulgularını Amerikan Kongresine sundu. Ancak, Kongre üyelerinden henüz bir yanıt alamadı.

XS
SM
MD
LG