Erişilebilirlik

Yanlış Kişiyi Öldüren İngiliz Polisinden Özür


İngiliz polisi, terörist sanılarak öldürülen Brezilyalı gencin ailesinden özür diledi. Brezilyalı aile ise, bu sözlerin ölen genci geri getiremeyeceğini söyleyerek, özrün yeterli olmadığını söyledi.

Londra Emniyet Müdürü, olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirirken, polise verilen “vur emrinin” hala yürürlükte olduğunu kaydetti.

Brezilya hükümeti ise, olayla ilgili olarak resmi açıklama istedi. Brezilya Dışişleri Bakanı da, Londra’da İngiliz yetkililerle görüşmelerde bulunuyor.

27 yaşındaki Brezilyalı, Jean Charles de Menezes’in İngiliz polisince öldürülmesi dünya çapında yankı uyandırmayı sürdürüyor. Londra Emniyet Müdürü Ian Blair, olayla ilgili olarak resmen özür diledi:

"Olayın sorumluluğunu kabul ediyor, ve öldürülen gencin ailesini başsağlığı diliyoruz. Ancak şunu da unutmamak gerekir: Bu olaya yol açan, güvenlik kuvvetlerinin izlediği yöntem ve politikalar değil; teröristlerin Londra caddeleri ve metrosunda intihar saldırıları düzenlediği gerçeğidir."

Brezilyalı gencin kimliğini tespit eden kuzeni Alex Pereira ise emniyet müdürünün özrünü kabul etmedi:

"Kuzenim kimseden hiçbir şey saklamıyordu. Bu hepimizin başına gelebilir; polis pekala sizi de öldürebilirdi... Beni de."

Londra polisine, terörist olduğu sanılan kişilere öldürme emri verildiğinin ortaya çıkması, ülkede yaşayan Müslümanları – özellikle de 7 Temmuz’daki saldırılardan sonra dikkatleri üzerinde toplayan genç Müslümanları -- endişelendiriyor.

Bununla birlikte Müslüman toplumun liderleri polisin karşı karşıya kaldığı güç durumu anlayışla karşıladıklarını söylüyor. Londra’daki Müslüman Üniversitesi’nin kurucularından Zeki Bedewi, bu görüşü dile getirenler arasında:

"Polisleri çok iyi anlıyorum. Olağanüstü koşullarda yaşıyoruz; Brezilyalı gencin başına gelenler son derece üzücü, ama mevcut koşullar dikkate alındığında, bunu da anlayışla karşılamak lazım."

Bu arada İngiliz polisi 7 Temmuz’daki bombalı saldırılarla ilgili olduğu sanılan 4 kişiyi aramayı sürdürüyor. Galler bölgesinde, rafting turları düzenleyen bir şirket, zanlılardan bazılarının bir süre önce bu turlardan birine katıldıklarını açıkladı.
XS
SM
MD
LG