Erişilebilirlik

21 Temmuz 2005: Anayasa Mahkemesi'nin Yeni Yargıcı Tartışılıyor


New York Times, Irak’ta Şii partilerin anayasa taslağına şeriatı örnek almalarını eleştiriyor. Hazırlanan belgeden en fazla kadınların zarar göreceğini kaydeden gazete, Saddam Hüseyin döneminde varolan bireysel özgürlüklerin, Amerika’nın desteklediği bir yönetim altında yok olacağını savunuyor. New York Times "Bush’un Ortadoğu’ya götürmek istediği özgürlük, böyle bir şey mi?" sorusunu yöneltiyor:

"Bush, Irak’ta görevi tamamlama söylemlerini ve El Kaide ile 11 Eylül saldırıları konusundaki alakasız açıklamaları bir kenara bırakıp, sürdürdüğü politikaların Irak’ta ne tür sonuçlar verdiğini açıkça anlatmalıdır. Irak’tan gelen haberler genellikle intihar saldırıları ve katliam görüntülerini içeriyor. Bazense toz duman bir iki günlüğüne dağılıyor ve bu olayların altında yatan gerçek tablo ortaya çıkıyor. Ve bu tablo daha da korkunç gözüküyor."

Başkan Bush’un Anayasa Mahkemesi üyeliğine muhafazakar yargıç John Roberts’ı atamasının yankıları da sürüyor. Washington Post, dokuz üyeli anayasa mahkemesinde bazı önemli konularda hassas bir denge bulunduğuna dikkat çekiyor ve Roberts’ın vereceği oylarla bu dengeleri tersine çevirebileceğini vurguluyor:

"Özellikle Yargıç Roberts gibi kamuoyu önündeki açıklamalarında son derece dikkatli davranan birinin hukuk felsefesini açığa çıkarmak hiç de kolay bir iş değil. Roberts’ın özellikle belirli konularda hangi yönde oy vereceğini kestirebilmek neredeyse imkansız.. Ataması onaylanmadan önce, Roberts’ın siyasi görüşleri hakkında daha fazla bilgi edinmenin yolları bulunmalıdır."

Boston Globe da, yargıç Roberts’ın düşünceleri hakkında fazla bir şey bilinmediğine dikkat çekiyor ve Senatonun Roberts’ın atamasını onaylamadan önce meslek yaşamını ciddi bir biçimde soruşturması gerektiğini yazıyor. Gazete, Roberts’ın özellikle özel hayatın dokunulmazlığı, federal yönetim anlayışı ve bireysel özgürlükler konularındaki görüşlerinin sorgulanmasını istiyor:

"Senato Adalet Komisyonu Roberts’ın atamasını onaylamak için toplandığında, komite üyelerinin ciddi bir araştırma yürüteceğine, ve Roberts’ın da açık ve kapsamlı cevaplar vereceğine inanıyoruz. Anayasa Mahkemesinin kendi içinde yaşadığı bölünmüşlük göz önüne alındığında, bir üyenin ayrılması ve yeni bir üyenin atanması Amerikalıların temel hak ve özgürlükleri konusunda gerçekten çok önemli bir gelişmedir. Bu nedenle Roberts’ın görüşleri hakkında yüzeysel açıklamalar yeterli olmayacaktır. Roberts’ı destekleyenler, senatoda sorulabilecek soruların kapsamını sınırlandırmaya çalışıyor. Oysa hiçbir konuya sınırlama getirilmemelidir."

Los Angeles Times ise, Endonezya hükümet temsilcileriyle Ahçe bölgesindeki ayrılıkçılar arasında varılan anlaşmayı mercek altına alıyor. Resmen 15 Ağustos’ta imzalanması beklenen anlaşmaya göre, hükümet birliklerinin büyük bir kısmı Ahçe’den çekilecek, ayrılıkçı militanlar da silahlarını bırakacak. Los Angeles Times bunları yeterli bulmuyor, bölgede barışın sağlanması için daha fazla çaba harcanması gerektiğini vurguluyor:

"Anlaşmanın geleceği hala belirsiz. Daha önceki yönetimler, Açelilerin taleplerini karşılamakta yetersiz kaldı. Gerillaları şiddet eylemlerinden vazgeçirmek için Açe’nin petrol ve doğal gaz gelirini paylaşma konusunda daha cömert davranılması gerekebilir. Elbette bu ağır bir fatura , ama savaşın maliyeti çok daha ağır olacaktır. Ve eğer ayrılıkçıların bağımsızlık talebinden vazgeçmesi taktik bir manevra değil de, samimi bir davranışsa, bundan hem Endonezya hem de Açe halkı faydalanacaktır."
XS
SM
MD
LG