Erişilebilirlik

20 Temmuz 2005: 'ABD Anayasa Mahkemesi'ndeki Yeni Atama'


New York Times, Başkan Bush’un Sandra Day O’Connor’ın istifasıyla boşalan Anayasa Mahkemesi üyeliğine muhafazakar görüşleriyle tanınan John Roberts’ı atamasını manşetten duyuruyor:

"Başkan Bush, bu atamayı erken yapmakla, ülkeye önemli bir iyilikte bulundu. Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti liderleri bu konuda işi aceleye getirme yönündeki baskılara direnmelidir. Yargıç Roberts’in mesleki geçmişi araştırılmadan ve senatörler kendisine istedikleri soruları sormadan bu atamaya ilişkin bir tavır alınmasını beklemek, sorumsuzluk olur. Anayasa mahkemesine yeni bir üye atanması çok önemlidir ve bütün ülkeyi ilgilendirmektedir."

Washington Post ise Başkan Bush’un yargıç Roberts’ı seçmesini yerinde bir siyasi manevra olarak niteliyor. Gazete, Roberts’ın muhafazakar sağcı görüşlerine rağmen bazı liberaller tarafından da desteklenen bir kişi olduğuna dikkat çekiyor ve bu nedenle Roberts’ın atamasının onaylanma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtiyor:

"Roberts’ın ataması onaylanırsa, Anayasa Mahkemesi muhtemelen sağa kayacak. Ancak diğer adayların aksine, Roberts Demokratların tepkisini çekecek bir isim değil. Bu nedenle Bush, geniş kesimlerin desteğini alma ihtimaline sahip bir isimi seçerek doğru bir adım attı. Ancak bu, Roberts’ın atamasının tartışma yaratmayacağı anlamına gelmiyor. Senato, bu atamayla ilgili olarak, çıkacak tartışmalara rağmen adil, açık ve tarafsız bir onama süreci yaşanmasını sağlamalıdır."

Christian Science Monitor, İsrail’in Gazze’den çekilme konusunda belirlediği tarih yaklaşırken, bölgede gerginliğin giderek tırmandığına dikkati çekiyor. Gazete, Amerika Dışişleri Bakanı Condolleeza Rice’ın bölgeye yapacağı ziyaret sırasında, özellikle Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’a açık bir destek vermesi gerektiği görüşünü savunuyor:

"İsrail başbakanı Şaron’un aksine, Abbas yeni gelişmeye başlayan hassas ve güçsüz bir demokratik yönetime liderlik yapıyor. İktidara geleli altı ay olmasına rağmen, hala güvenlik güçlerinde reform yapamadı. Ancak son günlerde ağırlığını koymaya başladı ve İsrail’e yönelik saldırılara hoşgörü göstermeyeceğini açıkladı. Ve ilk kez Abbas’a bağlı güvenlik güçleri, militanlarla çatışmaya girdi. Abbas’ın siyasi desteğe ihtiyacı var ve bu konuda Rice’e önemli bir görev düşüyor."

Boston Globe ise, Başkan Bush’un Hindistan’ı bir nükleer güç olarak tanımasını eleştiriyor. Hindistan’ın hala nükleer silahsızlanma anlaşmasını imzalamadığını hatırlatan gazete, Bush’un bu tavrıyla başka ülkeleri de nükleer güç olmaya teşvik edeceği yorumunda bulunuyor:

"Pakistan’ın da Bush’tan Hindistan’a verdiği ayrıcalıkları isteyeceğinden hiç kuşku duymamak gerekir. İranlı yetkililer de, Bush’un Hindistan’la yaptığı anlaşmayı, kendilerine ayrı standart uygulanmasının kanıtı olarak gösterecektir. Bush, Asya’nın jeopolitik dengelerinde yükselen bir güç olan Hindistan’la işbirliğine giderek çok akıllıca davranıyor ancak bunun için ödediği bedel çok yüksek."
XS
SM
MD
LG