Erişilebilirlik

Irak'ın Komşuları İstanbul'da Toplandı


Türkiye, Irak’a komşu ülkeler İçişleri Bakanları toplantısının ikincisine ev sahipliği yapıyor. İstanbul’da Çırağan Sarayı’nda bugün başlayan toplantıya, Türkiye ve Irak’ın yanı sıra, İran, Kuveyt, Bahreyn, Mısır, Suudi Arabistan, Suriye, Ürdün ve Birleşmiş Milletler Irak özel temsilcisi katılıyor.

İki gün sürecek toplantıda, bugün yüksek düzeyli memurlar bir araya geliyor. Bugünkü toplantılarda Türk heyetini, Türkiye’nin Irak Özel temsilcisi Büyükelçi Osman Korutürk temsil ediyor. İçişleri Bakanları toplantısı ise yarın yapılacak. Yarınki toplantıda, Türk heyetini İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu temsil edecek.

Türkiye’de son zamanlarda artan terör olayları dikkat çekerken, toplantı için Türkiye’ye gelen Irak İçişleri Bakanı Beyan Bagr Sulag terör konusunda açıklamalar yaptı. Sulag dün düzenlediği basın toplantısında, her zaman Türk milleti ve hükümetiyle beraber olduklarını ve Türkiye’ye karşı terörü kabul etmediklerini söyledi. Irak İçişleri Bakanı, terör konusunu Türk meslektaşıyla konuşacağını da ifade etti.

Sulag, bir gazetecinin PKK’nın Kandil Dağı’ndaki kampına yönelik bir hareket planlarının bulunup bulunmadığı sorusu üzerine, “Önümüzdeki günlerde Washington’da Iraklı, Türk ve Amerika’lıların katılacağı toplantıda konunun görüşüleceğini” söyledi.

Irak İçişleri Bakanı, toplantıda görüşülmesi için terörle mücadele amacıyla bir anlaşma hazırladıklarını da açıkladı ve “Komşu devletler aralarında anlaşma yapsalar, yardımlaşsalar, terörü ortadan kaldırırız” diye konuştu.

Irak’a komşu ülkeler İçişleri Bakanları toplantısında Irak’taki güvenlik sorununun ve terör konusunun ele alınması bekleniyor. Türkiye’nin toplantıda özellikle Kuzey Irak’taki PKK varlığını hatırlatarak, “teröre karşı ortak mücadele etmeliyiz” mesajını vereceği belirtiliyor. İki gün sürecek toplantı sonunda ortak bir bildiri yayınlanması ve bu bildiriyle Irak’ta istikrarın ve güvenliğin sağlanması için işbirliğinin vurgulanması bekleniyor.

İstanbul’da ikincisi yapılan Irak’a komşu ülkeler İçişleri Bakanları toplantısının ilki geçtiğimiz yıl Tahran’da yapılmıştı. Bu yılın Nisan ayı sonunda ise, Irak’a komşu ülkeler Dışişleri Bakanları İstanbul’da bir araya gelmişti.

XS
SM
MD
LG