Erişilebilirlik

AB Dışişleri Bakanları Brüksel'de Toplandı


Avrupa Birliği dışişleri bakanları, genişlemeden terörizmle mücadeleye kadar uzanan geniş bir gündemle Brüksel’de toplandı.

Türkiye’nin ağırlıklı gündem maddelerinden biri olduğu toplantıdan Müzakere Çerçevesi’nin Eylül’de tartışılması kararı çıktı.

Avrupa Birliği dışişleri bakanlarını bir araya getiren Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi’nde gündemin önemli maddelerinden birini terörle mücadele oluşturdu. Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı’nı yürüten İngiltere’nin Dışişleri Bakanı Jack Straw, terörle mücadele bağlamında “Türkiye’ye minnettarız” dedi.

Hafta sonu Kuşadası’nda meydana gelen terörist saldırıyı ve Irak’taki saldırıları şiddetle kınadığını belirten Straw, toplantı öncesinde de Irak’ta ABD’yi destekleyen ülkelerin terörist saldırılara daha açık olduğu iddialarını reddetti ve Türkiye’deki saldırıları örnek gösterdi. Straw, “Türkiye’de Cumartesi günü bir sahil bölgesinde yapılan saldırı teröristlerin vurmak için bahane aramadığını gösterdi” dedi.

Toplantıda Müzakere Çerçevesi de ele alındı. Avrupa Birliği Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn’in bilgi verdiği belge hakkındaki tartışmalar eylülün ilk haftasına yapılacak. Bakanlara bir sunum yapan Rehn, belgenin 17 Aralık kararları temel alınarak hazırlandığını belirterek Türkiye’nin gerek insan haklarına bağlılık gerekse uygulama konusunda çok yakından izleneceğini söyledi.

Toplantıda Rum Kesimi müzakerelerin başlaması için şart olan Uyum Protokolü’ne imzanın henüz atılmadığını hatırlatarak “Bu belge 3 Ekim’den önce imzalanmazsa müzakerelerin başlamasına onay vermeyiz” açıklamasında bulundu. Avusturya da Komisyon tarafından hazırlanacak olan İlerleme Raporu’nun müzakere başlangıç tarihinden sonra açıklanacak olmasını eleştirdi.

Müzakere Çerçevesi’ne ilişkin olarak bakanlar düzeyindeki ilk tartışma 1-2 Eylül tarihlerinde İngiltere’deki Newport’ta gerçekleştirilecek olan dışişleri bakanları gayrıresmi toplantısında yapılacak.

Bazı üye ülkelerden Türkiye aleyhine gelen farklı seslere karşın Straw toplantı sonrasında yaptığı açıklamada Birlik’in Türkiye konusundaki kararının çok net olduğunu söyledi. Straw, müzakerelerin hedefinin tam üyelik olduğunu belirtti ve “Türkiye’nin katılımı Avrupa Birliği’nin stratejik menfaatleri gereğidir” dedi.

Bu arada Avrupa Birliği’ndeki kamuoyu yoklamalarını yansıtan Eurobarometre’nin gerçekleştiridiği bir araştırma Türkiye’nin üyeliğine verilen desteğin yüzde 35’te kaldığını gösterdi. Bu oranla Türkiye mevcut ve olası adaylar arasında son sırada yer alıyor.

XS
SM
MD
LG