Erişilebilirlik

Londra Saldırılarının Zanlısı Mısır'da Tutuklandı


Londra’daki bombalı saldırılarla ilgili olarak aranan Mısırlı kimyager, Kahire’de tutuklandı. Amerika’da üniversite öğrenimi gören 33 yaşındaki Mehdi Elneşer’in polise Mısır’a tatil için geldiğini ve saldırılarla ilgisi olmadığını söylediği bildirildi.

İngiliz polisi ise tutuklamadan haberi olduğunu açıkladı ancak ayrıntılı bilgi vermedi. Bu arada İngiliz yetkililer, saldırılarda daha önce açıklandığı gibi tahrip gücü yüksek askeri patlayıcılar değil elyapımı bombalar kullanıldığını söyledi.

Bombacılardan birinin evinde yapılan aramada el-Kaide üyesi Richard Reid’in kullandığı türde patlayıcıların izine rastlandığı bildiriliyor. Reid, 11 Eylül saldırılarından hemen sonra bir yolcu uçağını ayakkabısına yerleştirdiği patlayıcılarla uçurmaya çalışırken yakalanmıştı. Bu arada İngiliz polisi, saldırıları planladığı sanılan İngiltere doğumlu bir Pakistanlıyı aramaya devam ediyor.

Polis kaynakları yeni bulunan kanıtlardan, Londra’daki saldırılarda kullanılan bombaların, başlangıçta sanıldığı gibi askeri amaçlı patlayıcı maddelerle değil, aseton peroksit’ten yapıldığı sonucuna vardıklarını söylüyor.

Polis, bombaların patladığı dört yerden birinde ve ayrıca saldırılarda intihar ettiği sanılan dört kişiden birinin Leeds kentindeki evinde aseton peroksit izine rastlandığını bildirdi. 2001 yılında Avrupa’dan Amerika’ya gelen bir yolcu uçağını imha etmeye çalışırken yakalanan ve ayakkabı bombacısı olarak bilinen Richard Reid adlı İngiliz vatandaşının da aseton peroksit’ten yapılmış bir patlayıcı madde taşıdığı görülmüştü.

Londra Emniyet Müdürü Ian Blair, bombaları yerleştirdikleri sanılan dört kişinin temasta olduğu ve destek aldığı diğer kişileri bulmak için yoğun çaba harcadıklarını söyledi. Blair şöyle konuştu:

“Bu olayda bir El Kaide bağlantısını ortaya çıkaracağımızı sanıyorum. Saldırılarda öldüğü anlaşılan dört kişinin fedai olduğuna göre bunlara kimin cesaret verdiğini, kimin eğittiğini ve kimyasal maddeleri kullanarak bombaları kimin yaptığını anlamak istiyoruz.”

Londra Emniyet Müdürü, soruşturmanın Pakistan’a kadar uzandığını, çünkü bombacı zanlılarından en az birinin Pakistan’da dini eğitim aldığını belirlediklerini söyledi. Emniyet Müdürü Blair, İngiltere’deki Müslümanların, zanlılardan en az üçünün İngiltere doğumlu Pakistan kökenli Müslümanlar olduğunu gözönünde tutarak, aralarında teröristler bulunabileceğini inkar etmeye son vermeleri gerektiğini de belirtti.

Londra Emniyet Müdürü şöyle konuştu: “Müslümanların, kimin nefret tellallığı yaptığını, kişilikleri çok sağlam olmayan kişilere kimler tarafından fedai olarak görev verildiğini, bireylerin tutum ve davranışlarında dikkat çeken değişiklikleri bizimle paylaşmalarını istiyoruz.”

Londra Emniyet Müdürü Blair, bu konuları görüşmek üzere İngiliz Müslümanlarının liderleriyle biraraya geleceğini de açıkladı.

XS
SM
MD
LG