Erişilebilirlik

Myers: 'Türkiye'nin Muhatabı Bağdat'


Amerika Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Richard Myers dün Washington’daki Yabancı Basın Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, PKK’yla mücadele hakkında bazı açıklamalarda bulundu. Myers, Türkiye ile Amerika’nın, bu konuda çeşitli yollardan ortaklaşa çalışmalar yaptığını belirtti, ancak operasyonların güvenliği açısından, fazla bilgi veremeyeceğini söyledi.

Orgeneral Myers Türkiye’nin PKK’ya karşı Irak topraklarında sınır-ötesi harekat düzenlemesinin Irak devletini ilgilendiren bir konu olduğunu da kaydetti.

Myers: Şimdiki Durum Farklı

PKK’nın son zamanlarda faaliyetlerini artırdığı ve bunu durdurmak için Türkiye’nin, Irak’ta, sınır ötesi harekata girişme ihtimali hakkında sorulan soruya, Amerika Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Richard Myers, şimdiki durumun eskisinden farklı olduğunu ve bunun Irak hükümetini ilgilendirdiğini söyledi.

Myers şöyle konuştu: “Sanıyorum şimdiki fark, Türkiye’nin egemen bir Irak devletiyle muhatap olmasıdır. Bu konudaki görüşmelerin çoğu, Türkiye ile Amerika arasında değil Türkiye ile Irak arasında olmalıdır. Biz, Amerika ve Türkiye olarak bu konuda çeşitli şekillerde çalışıyoruz. Operasyonların güvenliği açsından bunların ne olduğunu söyleyemem ama bu konuyu ele alıyoruz.”

Orgeneral Myers devamla, “Egemen bir Irak’a Türkiye’den sınır ötesi bir operasyon düzenlenmesi konusunda Iraklıların söyleyeceği çok şey olacağını sanıyorum. Bu Irak hükümetiyle konuşulacak bir konudur” dedi.

'PKK Terör Örgütüdür'

Amerika Genelkurmay Başkanı Richard Myers, PKK’nın bir terör örgütü olduğunu vurgulayarak, Türkiye’yle ortak çalışmalar yürütüldüğünü dile getirdi.

Myers şöyle konuştu: “PKK, Amerika ve Avrupa Birliği’nin terörist listesinde yer alıyor. Bunlar Türkiye’nin sınırları içinde Türk vatandaşlarını öldürdü. Bu örgüt son zamanlarda faaliyetlerini de arttırdı. Bu, şiddeti kullanan fanatiklerin, saldırılarında hedef gözetmediğinin bir başka örneğidir. Bu konuda Amerika olarak Türkiye’yle ortaklaşa çalışmalar yapıyoruz.”

Orgeneral Myers, Irak’ta güvenlik kuvvetlerine büyük ihtiyaç bulunduğunu ve bu kuvvetlerin yapacağı çok iş olduğunu belirtti. Amerika Genel kurmay başkanı bu sorunların zamana ve kaynaklara bağlı olarak çözülebileceğini bildirdi. Myers, durdurmak için üzerine gidilmemesinden cesaret alan PKK’nın saldırılarını artırdığını kabul etti ve “bu, kesinlikle kabul edilebilecek bir tutum değildir ve bu sorunun zamanla ortadan kaldırılacağına inanıyorum” dedi.

XS
SM
MD
LG