Erişilebilirlik

14 Temmuz 2004: 'Müslümanlar Yalnızca Terörü Kınamakla Kalmamalı'


İngiltere geçen hafta meydana gelen bombalı saldırıların ardından Amerikan basınında Müslümanları teröre karşı daha etkin davranmaya çağıran yorumlar artmaya başladı. Christian Science Monitor İngiltere’deki Müslümanların artık sadece kınama mesajlarıyla yetinmemesi gerektiğini yazıyor:

"İslamiyet’in özündeki şefkat anlayışı ve İngiltere’nin laik geleneklerinin benimsenmesi camilerde ve Müslüman mahallelerinde daha derinlere nüfuz etmelidir. Dini farklılıklara izin veren özgür bir toplumda yaşama ayrıcalığı, bireysel özgürlüklerin savunulması sorumluluğunu da gerektiriyor. Gerçek İslamiyet’i savunanlar ve İslamiyetin teröre izin vermediğini ileri sürenler radikallerin düşüncelerine karşı mücadele vermeli ve onları teşhir etmelidir."

Washington Post yazarı Jim Hoagland da, Usame Bin Ladin’in esas olarak kendi inancını paylaşmayan Müslümanları hedef aldığını öne sürüyor ve asıl çatışmanın İslamiyet içinde yaşandığını iddia ediyor. Yazar, bu nedenle Amerika’nın terörle savaşta silahlı mücadele kadar ideolojik mücadeleye de ağırlık vermesini istiyor:

"Amerika’nın 11 Eylül’den bu yana saldırıya uğramaması, “çünkü, teröristlerle Irak’ta çatışıyoruz” gibi bir ifadeyle açıklanamaz. Bunun esas nedeni, teröristlerin Amerikan Müslüman toplumunu kendi kötü emellerine alet edememesidir. Amerikalı Müslümanların yurtseverliği ve hoşgörüsü, yurtdışında aşırı İslami anlayışlarla mücadelede daha da öne çıkartılmalıdır."

New York Times ise onuncu yıldönümünde Srebrenica katliamının asıl sorumlularının hala yakalanamamış olmasına dikkat çekiyor. Gazete, katliamın gerçekleşmesinde uluslararası topluluğun da büyük bir sorumluluğu olduğunu hatırlatıyor ve katliam emrini veren Bosnalı Sırp liderler Radovan Karaziç ile Ratko Mladiç’in bir an önce yakalanarak adalet önüne çıkarılmasını istiyor:

"Bosna Sırp Cumhuriyeti’nde Karaziç hala iktidardaki partinin belki de en güçlü adamı. Karaziç, binlerce kişiye hükmetmesini sağlayan bir kaçakçılık şebekesini yönetiyor. Karaziç, ipleri elinde tuttuğu sürece Bosnalı Sırplar, Hırvatlar ve Müslümanlar arasında uzlaşma sağlanması bir hayalden öteye gitmeyecektir. Karaziç ve Mladiç’in yakalanması sadece öldürülenlere karşı bir görevin yerine getirilmesi değil, aynı zamanda bölgeyi modern dünyayla bütünleştirecek bir gelişme olacaktır."

USA Today Bush yönetiminin açıkladığı yeni bütçe hedeflerini mercek altına alıyor. Bu yılki bütçe açığı tahmininin 427 milyar dolardan 333 milyar dolara gerilemesini olumlu bir gelişme olarak değerlendiren gazete, yine de ihtiyatlı bir tavır sergiliyor ve sevinmek için henüz erken olduğu uyarısında bulunuyor:

"Federal hükümetin asıl bütçe sorunu, 2008’den sonra ortaya çıkacak. Çünkü o tarihlerde 76 milyon kişi emekli olacak ve hükümetin hem bu maliyeti karşılayıp hem de sürdürülebilir bir kalkınmayı devam ettirip ettiremeyeceği o zaman belli olacak. Ancak Beyaz Saray’da bunu dikkate alan pek kimse yok. Çünkü, bu fatura geldiğinde, onlar çoktan gitmiş olacak."

XS
SM
MD
LG