Erişilebilirlik

Amerika Suriye'yi Uyardı


Amerika, önceki gün İsrail’de düzenlenen intihar saldırısının sorumluluğunu üslenen İslami Cihad örgütünün faaliyetlerine göz yuman Suriye’yi eleştirdi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Thomas Casey, Amerika’nın Şam’dan ülkesinin kaygılarını giderecek adımları atmasını beklediğini söyledi. Netanya’daki intihar saldırısında dört İsrailli ölmüş çok sayıda kişi de yaralanmıştı.

Bush yönetimi İsrail’in Netanya kentindeki son saldırı nedeniyle Suriye’yi doğrudan suçlamamakla birlikte saldırının sorumlusu Filistin örgütüne topraklarında serbestçe faaliyet gösterme izni vermesini kınadı.

Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice, Seul’de yaptığı yazılı açıklamada Suriye’nin, merkezi Şam’da bulunan İslami Cihad gibi terörist örgütlere sağladığı desteği kesmesinin şart olduğunu belirtti. Rice, Suriye’nin, Lübnan, Irak ve Filistin halklarının demokrasi umutlarına darbe indiren eylemler için topraklarının kullanılmasına izin vermeyi hemen durdurması gerektiğini söyledi.

Washington-Şam ilişkileri, Irak ve Lübnan’daki durum nedeniyle bir süredir gerginleşmiş bulunuyor. Bush yönetimi, Suriye’yi, yabancı militanların sınırdan Irak’a geçmelerine izin vermek ve Lübnan’da yılbaşında askerlerini çekmesine rağmen istikrarsızlığı kışkırtmakla suçluyor.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Thomas Casey, Suriye hükümetinin, Amerika’nın kaygılarını iyi bildiğini belirtti.

Sözcü Casey ”Suriyeliler bizim görüşümüzü gayet iyi biliyor. Onlardan önlem almalarını bekliyoruz. Suriye, İslami Cihad örgütünün bürolarının Şam’da faaliyet göstermesine izin veriyor. Bu bizim için uzun süredir büyük kaygı kaynağı yaratan bir olay,” şeklinde konuştu.

Sözcü bu açıklamayı yaparken bir üst düzeyde yetkili, Suriye’nin üç yıl önce zamanın Dışişleri Bakanı Colin Powell’e, İslami Cihad ve diğer benzeri örgütlerin Şam’daki bürolarını kapatma sözü verdiğini ancak bunu yerine getirmediğini hatırlattı.

Yetkili, İsrail ve Filistinlilerin, Başbakan Ariel Sharon’un Gazze’den çekilme planını yürütmeye çalıştıkları bir sırada bu konuda Suriye’ye baskı yapmanın daha da önem kazandığını vurguladı.

XS
SM
MD
LG