Erişilebilirlik

'ABD'deki Temaslar Yararlıydı'


Amerika ziyaretini tamamlayarak dün akşam Ankara’ya dönen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Esenboğa havaalanında yaptığı basın toplantısıyla temaslarını değerlendirdi.

Amerika’da Sun Valley konferansına katılan ve daha sonra San Fransisco’ya geçen Erdoğan, temaslarının iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi açısından “yararlı” geçtiğini söyledi.

Sun Valley konferansında Türkiye’nin laik, demokratik Müslüman bir ülke olarak bölgede oynadığı rolü ve sahip olduğu ekonomik potansiyeli anlattığını söyleyen Başbakan, önemli kuruluşların genel müdürleriyle de ikili görüşmeler yaptığını kaydetti.

“Türkiye’de yatırım yapmanın cazibesini kendilerine anlattım” diyen Tayyip Erdoğan, yıllık ciroları Türkiye’nin yıllık cirosunun çok üzerinde olan dünya devi firmaların Türkiye’ye yatırım konusunu değerlendirmeye alacaklarını belirtti. Türkiye ile Amerika’nın “stratejik ortak” olduğunu sıklıkla dile getiren Başbakan Erdoğan, ziyaretinde bu “stratejik ortaklığı” vurguladıklarını ifade etti. Görüşmelerinde terörle mücadele konusuna da değindiğini belirten Tayyip Erdoğan, “Terörle mücadelede Türkiye’nin hassasiyetlerini anlattık ama malesef ertesi gün Londra’daki olayları yaşadık” diye konuştu.

Türkiye ile Amerika arasında özellikle 2005 yılı başından beri yapılan sık ziyaretler dikkat çekiyor. Ankara’da hükümet yetkilileri, Amerika ile yakın müttefiklik ilişkilerinin devam ettiğini sıklıkla vurguluyor.

Abdullah Gül Bosna Hersek'e Gitti

Bu arada, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Srebrenitza katliamının 10. yıldönümü anma törenlerine katılmak için dün akşam Bosna Hersek’e gitti.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Srebrenitza’da işlenen insanlık suçunun üzerinden 10 yıl geçmiş olmasına rağmen, sorumluluların yakalanıp adalete teslim edilememiş olması infialimizi artırmaktadır” denildi.

Dışişleri Bakanı Gül, Srebrenitza törenlerinin ardından İngiltere’ye geçecek. Gül İngiltere temaslarında, Londra’da meydana gelen terör olaylarından duydukları üzüntüyü dile getireceklerini söyledi.

Ziyaretinde bazı yatırımcılarla bir araya gelecek olan Abdullah Gül, Exeter Üniversitesi’nde fahri doktora unvanı alacak. Dışişleri Bakanı Gül, İngiliz meslektaşı Jack Straw’la büyük olasılıkla Bosna Hersek’teki törenlerde görüşeceğini söyledi.

Türkiye, Avrupa Birliği dönem başkanlığını bu ay başında üstlenen İngiltere ile temaslarını yoğunlaştırmayı hedefliyor.

XS
SM
MD
LG