Erişilebilirlik

Zirvede Afrika'ya Yardım Konusunda Anlaşma


İskoçya’nın Gleneagles kasabasında yapılan Sekizler Grubu zirvesi Afrika’ya yardım kararıyla sona erdi.

İngiltere Başbakanı Tony Blair, Sekizler Grubu liderlerinin Afrika’ya 50 milyar dolar yardım yapmayı kabul ettiklerini açıkladı.

Blair, ayrıca zirvede çevre sorunlarının da ele alındığını, Amerika, Çin ve Hindistan gibi ülkelerin küresel ısınmayı durdurma çabalarına katılması gerektiğini belirtti.

Blair, bu konuda sanayi ülkeleri ve gelişen ülkeler arasında diyalog başlatma amacıyla 1 Kasım’da Londra’da bir konferans düzenleneceğini de söyledi.

Zirvenin kapanışında Sekizler Grubunun liderleri ve Afrika ülkelerinin devlet başkanlarının birlikte terörizmi kınayan görüntüsü, dünya kamuoyuna güçlü bir mesaj niteliğindeydi. Dün, bombalı saldırılar üzerine birkaç saatliğine, zirvenin yapıldığı İskoçya'nın Gleneagles kasabasından Londra’ya giden İngiltere Başbakanı Tony Blair, bu mesajı şu sözlerle özetledi:

"Bugün terörizmin gölgesi altında konuşuyoruz ama bu gölge bizim buraya geliş amacımızı karartamayacaktır."

Sekizler Grubu'nun, terörizmi körükleyen yoksulluk ve umutsuzluk sorununa eğileceğini belirten Blair, bu konuda Filistinlilere yardımın arttırılmasını örnek gösterirken şöyle dedi:

"Dün akşam Sekizler Grubu Filistin Yönetimi için önemli miktarda bir yardım paketini kabul etti. Önümüzdeki yıllarda üç milyar dolara çıkacak bu yardım, İsrail ve Filistinlilerin yanyana iki devlet, iki halk ve iki ayrı din olarak barış içinde yaşamalarına yardımcı olacaktır."

Filistilinlere yardım kararı sürpriz oldu çünkü zirvede daha çok Afrika’ya yardım konusuna ağırlık verilmesi bekleniyordu.

Sekizler Grubu, daha önce kabul edilen borç silme planı dışında Afrika ülkelerine 50 milyar dolarlık bir yardım paketi hazırladı, ayrıca ticareti arttırma ve AIDS ile mücadele çabalarını güçlendirme sözü verdi.

Zirvede Afrika ile ilgili oturuma Cezayir, Etyopya, Gana, Nijerya, Senegal, Güney Afrika ve Tanzanya liderleri de katıldı. Nijerya devlet başkanı Olusegun Obasanjo , zirveyi Afrika için büyük bir başarı olarak nitelerken teröristlerin Londra’daki bombalı saldırılarla ne elde etmek istediklerini anlayamadığını söyledi.

Öte yandan zirvede en büyük anlaşmazlık konusu olan küresel ısınma sorunu yuvarlak sözlerle geçiştirildi. Amerika, Kyoto Protokoluna katılmayı reddeden tek Sekizler Grubu üyesi olmayı sürdürüyor. Kyoto Protokolu havayı kirleten ve atmosferi ısıtan emisyon gazlarının azaltılmasını öngörüyor. Ancak Başkan Bush, Amerika’nın katılması için Çin ve Hindistan gibi büyük enerji tüketen ülkelerin de protokolü imzalaması gerektiğini savunuyor..

XS
SM
MD
LG