Erişilebilirlik

7 Temmuz 2005: Amerika'da Basın Özgürlüğü Tartışmaları


New York Times muhabiri Judith Miller’in, bir CIA ajanının kimliğini basına sızdıran kaynağı açıklamadığı için hapse girmesi, Amerikan gazetelerinde büyük yer tutuyor. New York Times, muhabirine sahip çıkıyor ve Miller’in kendi özgürlüğünü basın özgürlüğü için feda ettiğini belirtiyor. Gazete, Times dergisi muhabiri Matthew Cooper’ın hapse girmemek için mahkemeyle işbirliği yapmasını da sert biçimde eleştiriyor.

"Gazeteciler basın özgürlüğü konusunda çok konuşur ve bu konuşmalar genellikle soyut gözükür. Bu konudaki asıl sınav ise, sadece okurlarımızın bizden beklediği şeyi yaptığı için bir meslektaşımız cezaevine girdiğinde verilir. New York Times, daha önce de bu konuda mücadele vermişti. Her seferinde, kazansak da kaybetsek de, sonuçta daima halkın bu işten kazançlı çıkacağına inandık. Verdiğimiz mücadelenin, demokratik bir toplumda halkın hükümeti denetlemesi hakkının bir parçası olduğuna inandık."

Bir başka haber de 2012 olimpiyatlarının ev sahipliği için verilen mücadeleyi Londra’nın kazanması. Washington Post, olimpiyat şehri seçilmenin simgesel bir anlam taşıdığına dikkat çekiyor ve Londra’nın seçilmeyi hak ettiğini yazıyor.

"1992’de Barselona’nın seçilmesi, İspanya’nın Avrupa’da yeni bir güç olarak ortaya çıkması anlamına geliyordu. 2008 için Pekin’in tercih edilmesi ise, Çin’in küresel bir güç olduğunun kabul edilmesi olarak değerlendiriliyor. İngiltere’de Margareth Thatcher tarafından başlatılan ve Tony Blair tarafından sürdürülen ekonomik reformlar da, Londra’yı Avrupa’nın finans ve sanat merkezi haline getirdi. Londralılar, yaşadıkları şehre duydukları sevgiyi öyle güzel pazarladılar ki, müşkülpesent Olimpiyat Komitesi’ni bile ikna etmeyi başardılar. Bu nedenle onları tebrik ediyoruz."

Christian Science Monitor ise, Irak’ta Sünnilerin siyasi sürece katılımının önemini vurguluyor ve bu yönde olumlu gelişmeler yaşandığını aktarıyor. Yeni Irak anayasasının 15 Ekim’de oylanacağını hatırlatan gazete, Sünnilerin referanduma katılımının sağlanması için anayasanın hazırlık sürecinde de yer almaları gerektiğini belirtiyor.

"Sünniler açısından azınlıkta oldukları gerçeğiyle yaşamak hiç kolay olmayacak. Şiiler açısından da, tarihi düşmanlarını ve çektikleri acıları affetmek aynı ölçüde zor olacak. Ama Şiilerin yaşanılanları unutması ve bütün Iraklıları Irak’ın demokratik yurttaşları olarak kabul eden bir anlayış, barışa giden yolu açacaktır."

Los Angeles Times Başkan Bush’un küresel ısınma konusundaki tavrını eleştiriyor. Gazete, Bush’un küresel ısınmayı bir sorun olarak kabul etmesine rağmen, karbondioksit emisyonunu azaltacak önlemleri almamasını bir çelişki olarak değerlendiriyor ve Bush’un bu konuda giderek daha da yalnızlaştığına dikkat çekiyor.

"Amerika, küresel ısınmaya en fazla katkıda bulunan ülke olmasına rağmen, Kyoto protokolünü imzalayan 141 ülke arasında yer almıyor. Atmosferi kirleten diğer üç önemli ülke, Çin, Brezilya ve Hindistan G-8 zirvesine temsilci düzeyinde katılıyor. Zirve sırasında İngiltere başbakanı Tony Blair’in Amerika’nın yanı sıra Çin’e de sera etkisi yapan gazlar konusunda baskı uygulaması bekleniyor. Eğer Blair Çin konusunda başarılı olursa, Bush’un artık başka mazereti kalmayacak."

XS
SM
MD
LG