Erişilebilirlik

'Türk Kadını Siyasete Daha Çok Katılsın'


Türk kökenli Hollandalı parlamenter Emine Bozkurt’un hazırladığı kadın haklarına ilişkin rapor Avrupa Parlamentosu’nda kabul edildi. Genel kurulda yapılan oylamada 573 “evet”, 19 “hayır" oyu çıktı Türkiye’de kadınların siyasete aktif biçimde katılması çağrısı yapan raporda bu amaçla seçimlerde kadınlar için kota uygulanması önerildi.

Kadın hakları, Avrupa Birliği’nin Türkiye konusunda en hassas olduğu konulardan birini oluşturuyor.

Türk kökenli Hollandalı parlamenter Emine Bozkurt tarafından hazırlanan “Türkiye’de kadınların sosyal, ekonomik ve politik yaşamdaki rolü” başlıklı rapor Avrupa Parlamentosu’nda tartışıldı. Kadın hakları konusunu eğitimden, siyasi temsile kadar geniş bir yelpazede değerlendiren rapor oturuma katılanların çoğundan destek aldı.

Avrupa Parlamentosu’ndaki oturumda türban konusu da gündemdeydi. Bozkurt’un raporuna türbana ilişkin yasakların kaldırılması yönünde bir değişiklik önergesi verildi. Bozkurt ise türban konusunu Avrupa Birliği’nin çözemeyeceğini belirterek bu konuda 25 ülke arasında tek tip bir uygulama bulunmadığını söyledi. Bozkurt, “Avrupa Birliği’nin kendi içinde yapmadığını Türkiye’den yapmasını isteyemeyiz. Türkiye bu sorunu kendisi çözmeli” dedi.

Kadın haklarına ilişkin olarak Türkiye’den Avrupa Birliği’ndeki uygulamaların önüne geçen bir yaklaşım benimsenmemesi gereği ise özellikle kadın parlamenterlerce desteklendi. Alman parlamenter Lissy Gröner, Türkiye’ye kadın hakları uygulamaları konusunda zaman verilmesini istedi. Finlandiyalı parlamenter Annelei Jaatteenmaki, “Kendi problemlerimizi görmezden gelip Türkiye’yi parmakla gösteremeyiz” dedi. Alman parlamenter Hittrud Breyer ise uygulamanın önemi üzerinde durdu ve raporda tavsiye edilen kadınlara siyasette kota uygulanması yönteminin Avrupa Parlamentosu tarafından da benimsenmesi gerektiğini söyledi.

Kadın parlamenterlerin bu yaklaşımlarının en önemli destekçilerinden biri de Avrupa Birliği Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn oldu. Yasal alanda olumlu adımlar atıldığına vurgu yapan Rehn, uygulamanın öneminin altını çizdi. Rehn, kadın haklarının Komisyon’un yakından izleyeceği konular arasında olduğunu söyledi.

Bozkurt’un Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanan raporunda Türkiye'deki siyasi partilere kadınlar için kota sistemi uygulamaları ve kadınların siyasi partilerin seçim listelerinde “seçilebilir” sıralarda aday gösterilmeleri tavsiyesinde bulunuluyor.

Türk hükümetine kadın hakları alanında ilerleme sağlama çağrısı yapan raporda, kadın haklarına saygının Türkiye’nin gelecekteki Avrupa Birliği üyeliği önünde “olmazsa olmaz koşul” olduğunun altı çiziliyor.

Kız çocuklarının okula gönderilmesinin sağlanması yönünde adım atılmasını öncelikler arasında sıralayan rapor, Birlik belgelerine de yansıyan namus cinayetlerine yeni yasal düzenlemelerde ağır ceza verilmesi ve evlilik içi tecavüzün suç olarak kabul edilmesi gibi düzenlemelerin Birlik ülkeleri tarafından da benimsenmesini tavsiye ediyor.

XS
SM
MD
LG