Erişilebilirlik

Sekizler Zirvesi Bugün Başlıyor


Başkan Bush, sera gazlarının azaltılmasını öngören Kyoto Protokolü’ne karşı olduğunu söyledi.

Başkan, Amerikan ekonomisine çok pahalıya mal olacağı gerekçesiyle Kyoto Protokolü’nü imzalamayı reddetmişti.

Danimarka’da, Başbakan Anders Fogh Ramussen’le görüşen Bush, petrol yerine alternatif enerji kaynakları kullanan araçların üretilmesine ağırlık verilmesi gerektiğini belirtti ve bazı gelişmiş ülkelerin protokolde yer almamasını eleştirdi. Bush konuyu, Sekizler Grubu zirvesinde gündeme getireceğini de söyledi.

Amerikalı ve Danimarkalı yetkililer görüşmede ayrıca Ortadoğu, Avrupa Birliği’nin geleceği, terörle mücadele ve Afrika’ya yapılacak yardımın önemi gibi konuları ele aldı.

Başkan Bush, önümüzdeki saatlerde Sekizler Grubu zirvesine katılmak üzere İskoçya’nın Gleneagle kasabasına gidecek. Zirvenin gündemini küresel ısınma ve Afrika’da yoksullukla mücadele konuları oluşturuyor.

Sekizler zirvesinde küresel ısınma ve Afrika’da yoksullukla savaş konuları ağırlıklı olarak ele alınacak. İngiltere Başbakanı Tony Blair, Afrika’ya yapılan yardımın arttırılması için büyük çaba harcıyor. Başkan Bush’da zengin ülkelerin para vermemenin ötesinde, Afrika’da kalkınmayı sağlayacak adımlar atması gerektiğini söyledi.

Başkan Bush geçtiğimiz günlerde ayrıca, Avrupa Birliğinin tarım sübvansiyonlarından vazgeçmesi durumunda, Amerika’nın da benzer bir karar alabileceğini söylemişti. Bush, sübvansiyonlara son vermenin, Afrika devletlerinin tarım alanında daha fazla rekabet edebilmesine; ve böylece daha az yardım ihtiyacı duymasına neden olacağını savunuyor. Ancak, Avrupalıların ya da Amerikan Kongresi’nin bu öneriyi kabul etmesi beklenmiyor.

İskoçya’nın başkenti Edinburgh’daki Sekizler Gurubu zirvesini protesto sırasında göz altına alınan yüz kişi bugün mahkeme önüne çıkıyor.

Bunlar arasında, çeşitli Avrupa ülkelerinden gelen bir grup anarşistin de bulunduğu bildiriliyor. Polis dünkü şiddetin, göstericilerin güvenlik kuvvetlerine taş, tuğla ve parklardaki kanepelerle saldırmasıyla başladığını bildirdi. Polisle göstericiler arasında birkaç saat devam eden çatışmalar kent merkezinde hayatın durmasına yol açtı.

Geçen hafta sonunda tüm dünyada Afrika’ya yardım amaçlı Live 8 konserlerini düzenlemiş olan Bob Geldof şiddete baş vuran göstericiler için “ahmaklar” dedi. Polis bugün başlayacak Sekizler Grubu zirvesine karşı düzenlenecek daha büyük gösteriler için çok sıkı güvenlik önlemleri aldı. Gösteriler savaş, küreselleşme ve nükleer silah karşıtlarının da aralarında olduğu pek çok gurup tarafından, kendi davalarına dikkati çekmek amacıyla yapılıyor.

XS
SM
MD
LG