Erişilebilirlik

'Amerika'yla İlişkiler Güçlendirilecek'


Türkiye, Amerika ile ilişkilerin müttefiklik zemininde devam ettiğini sıklıkla vurguluyor. Bu çerçevede, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi de amaçlıyor. Son olarak Başbakan Erdoğan bu sabah gittiği Amerika ziyareti öncesi Esenboğa havaalanında yaptığı açıklamada, ilişkilerin daha da güçlendirilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini ve edeceğini söyledi.

Erdoğan, Amerika’da Idaho eyaleti’nin Sun Valley kasabasındaki konferansa katılacak. Amerika’nın önde gelen işadamlarını ve yöneticilerini bir araya getiren bu konferansın açılışında Tayyip Erdoğan, “Müslüman bir ülke olarak Türkiye’nin demokrasi tecrübesi” konulu bir konuşma yapacak.

Erdoğan, Sun Valley konferansı sırasında bazı işadamlarıyla ikili görüşmeler de bulunacak ve Türkiye’deki yatırım olanaklarını işadamalarına aktaracak. Erdoğan Amerika ziyareti öncesi yaptığı açıklamada, işadamlarıyla yapacağı görüşmelerde Türkiye’deki ekonomik gelişmeleri ve yatırım imkanlarını anlatma fırsatı bulacaklarını söyledi.

Erdoğan bu konferansın ardındansa San Fransisco’da bir düşünce kuruluşunda Türk-Amerikan ilişkileri hakkında bir konuşma yapacak ve burada bulunan Türk topluluklarının temsilcileriyle bir araya gelecek.

Amerika ile Türkiye arasında bu yılın başından beri yapılan ziyaretlerin sıklığı dikkat çekerken, Başbakan Erdoğan en son Haziran ayı başında Amerika’ya gitmiş ve Başkan Bush’la bir araya gelmişti. Bu sık ziyaretlerle uzun süredir sorunlu olan Türkiye-Amerika ilişkilerinin iyileştirilmesi hedefleniyor.

Başbakan Erdoğan bir ay arayla yaptığı ikinci Amerika ziyareti öncesi yaptığı açıklamada ayrıca, ortak değerlerin paylaşıldığı Amerika ile yakın müttefiklik ilişkilerinin devam ettiğini söyledi. Erdoğan bu ilişkilerin daha da güçlendirilmesi için çalışmaların devam edeceğini belirtti ve bu çerçevede iki ülke arasındaki siyasi, savunma ve güvenlik alanlarındaki ilişkilerin dışında ekonomik ve ticari ilişkilerin de geliştirilmesine büyük önem verdiklerini söyledi. Erdoğan, bu gezinin ticari ve ekonomik ilişkilere katkı sağlayacağına inandığını da dile getirdi.

İlişkilerin geliştirilmesine yönelik bu ziyaretler sürerken, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise Haziran ayı başında yapılan Amerika temaslarını değerlendirdi. AKP’nin yayın organı olan “Türkiye bültenine” demeç veren Gül, temasların son derece başarılı geçtiğini belirtti ve ziyaretle iki ülke arasındaki ortaklığın bir kez daha vurgulandığını ve pekiştiriliğini söyledi. Abdullah Gül ayrıca, Türkiye’de Amerikan düşmanlığı olduğuna inanmadığını belirtti ve Amerikan politikalarına karşı fikirleri bulananlar olduğunu, bu tür görüşlerin dünyanın her yerinde bulunabileceğini kaydetti.

XS
SM
MD
LG