Erişilebilirlik

Erdoğan Amerika'ya Geliyor


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün Amerika'ya geliyor. Erdoğan, Amerika’nın Idaho eyaleti’nin Sun Valley kasabasında başlayacak ve iki gün sürecek konferansa katılacak.

Sun Valley toplantıları Amerika’nın önde gelen medya patronları ve şirket yöneticilerini bir araya getiriyor. Erdoğan ise, toplantılara katılan tek yabancı başbakan olacak. 1970’lerden beri yapılan Sun Valley toplantıları son 5 yıldır önemli kişiler ve ülke liderlerini konuşmacı olarak davet ediyor.

Coca-Cola, Intel, Sony, Samsung gibi şirketlerle CNN, ABC gibi televizyon kanallarının yöneticilerinin katılacağı ve yaklaşık 250 işadamının bulunacağı konferansta Tayyip Erdoğan, “Müslüman bir ülke olarak Türkiye’nin demokrasi tecrübesi” konulu bir konuşma yapacak. Erdoğan’ın bu toplantıya onur konuğu olarak davet edilmesi, Türkiye açısından çok önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Erdoğan’ın yapacağı görüşmelerde Türkiye’deki yatırım olanaklarını Amerikalı şirket partonlarına anlatması bekleniyor. Ayrıca Başbakan’ın görüşeceği şirket liderlerinin Amerika’da kamuoyunu etkileyen insanlar olduğu ve bu nedenle Erdoğan’ın temaslarının son zamanlarda Türkiye-Amerika ilişkilerinde yaşanan sıkıntılara olumlu etki edeceği belirtiliyor.

Başbakan, Sun Valley toplantılarının ardınsa San Fransisco’ya geçerek çocuklarını ziyaret edecek.

Bakanlar Kurulu

Bu arada, Erdoğan’ın Amerika ziyareti öncesi bugün Bakanlar Kurulu Başbakan başkanlığında haftalık toplantısını yapıyor. 1 Ekim tarihine kadar tatile giren Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin çalışmaları, ekonomi ve Avrupa Birliği kurulun gündeminde yer alan konular.

Türkiye Büyük Millet Meclisi olağanüstü bir durum olmadığı takdirde, 1 Ekim tarihine kadar tatile girdi. Meclis’te son olarak, Uluslararası Para Fonu, IMF’nin gözden geçirmenin tamamlanması için şart koştuğu bankacılık yasası kabul edilirken, sosyal güvenlik yasaları Genel Kurul’dan geçirilemedi. Bu durumun Bakanlar Kurulu’nda ele alınması ve Ekonomi’den Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'ın muhtemel gelişmelere ilişkin bilgi vermesi bekleniyor.

Ayrıca geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği Komisyonu’nda onaylanan müzakere çerçeve belgesi de kurulda ele alınıyor. Genel olarak çerçeve belgesinden memnun olan Ankara’nın belgeyle ilgili bazı kaygıları da bulunuyor. Türkiye’nin üyeliğinin Avrupa Birliği’nde tartışılma ihtimali ve 3 Ekim’de başlayacak müzakerelerin ucunun açık olması bu kaygıların başında yer alıyor. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün ve başmüzakereci Ali Babacan’ın müzakere çerçeve belgesinin içeriğiyle ilgili bakanları bilgilendirmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG