Erişilebilirlik

Ankara'da Canlı Bomba Paniği


Ankara’da bu sabah saatlerinde Adalet Bakanlığı önünde “canlı bomba” paniği yaşandı. Adalet Bakanlığı’na patlayıcı madde ile girmeye çalışan bir kişi kaçmaya kalkışması üzerine polis tarafından vurularak öldürüldü.

Kimliği Eyüp Beyaz olarak belirlenen kişi, sabah saatlerinde Adalet Bakalığı’nın ziyaretçi girişine gelerek içeri girmek istedi.

Metal arama cihazının alarm vermesi üzerine, kapıdaki güvenlik görevlileri tarafından üzeri aranmak istenen Beyaz, üzerindeki sarılı bombayı patlatmak üzere fünyeyi ateşledi ancak bomba patlamadı. Elleri kelepçelenerek gözaltına alınan ve daha sonra yapılan araştırma sonucu yasadışı sol örgüt DHKP-C üyesi olduğu belirtilen Eyüp Beyaz, çıkan kargaşadan yararlanarak kaçmaya başladı.

Adalet Bakanlığı’ndan kaçan Beyaz’ı polis bir süre kovaladı. Polisin, dur ihtarına uymayan Eyüp Beyaz, önce ayağından daha sonra ise başından vurularak öldürüldü.

Olay yerine gelen Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü bomba imha uzmanları Beyaz’ın üzerinden çıkan malzemeleri incelemeye aldı. Olayla ilgili yapılan ilk araştırmanın ardındansa saldırıyı düzenlenmek isteyen kişinin terörle mücadele ekiplerince iki yıldır aranan yasadışı sol örgüt DHKP-C üyesi Eyüp Beyaz olduğu açıklandı. Beyaz’ın daha önce NATO zirvesine ve Başbakan Erdoğan’ın oğlunun düğününe benzer eylemler planladığı gerekçesiyle arandığı belirtildi.

Canlı bombanın hedefi olduğu öne sürülen Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise olayın ardından yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin “canlı bomba”yı yakalayabilmek için önce korkutma, sonra da ikaz amaçlı ateş açtıklarını, ancak çevredeki vatandaşlar için tehdit oluşturunca vurmak zorunda kaldıklarını söyledi. Cemil Çiçek, iki yıldır aranan bir militanın bakanlığın kapısına kadar girebilmesinde bir ihmal olup olmadığı sorusuna, “Hayır, kusur olduğunu düşünmüyorum” yanıtını verdi.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Basın Merkezin’den yapılan yazılı açıklamada ise, canlı bomba Eyüp Beyaz’ın üzerinde bomba düzeneği yerleştirilmiş korse bulunduğu ve ateşleme düzeneğinin avuç içerisindeki düğme ile irtibatlı olduğu bildirildi.

Bu arada bugün Ankara Valisi Kemal Önal’ı ziyaret eden Amerika Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Nancy McEldowney Adalet Bakanlığı’ndaki bombalı olay sırasında iki büyükelçilik görevlisinin bakanlıkta olduğunu söyledi. McEldowney, bakanlıkta bulunan elçilik görevlilerinin kimliklerini açıklamanın doğru olmayacağını da belirtti.

Ankara Valisi Kemal Önal ise, olayın terörde ne kadar dikkatli olunması ve alınan tedbirlerin bir an dahi gevşetilmemesi gerektiğini net olarak gösterdiğini söyledi.

Olayla ilgili detaylı araştırmanın sürdüğü belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG