Erişilebilirlik

1 Temmuz 2005: Afrika'ya Yardım ve G-8 Zirvesi Gündemde


Washington Post, Başkan Bush’un Afrika’ya yapılan yardım miktarını artırma kararını olumlu bir gelişme olarak yorumluyor ancak açıklanan miktarı yetersiz buluyor. Gazete, Bush’un bu kararı almasında, gelecek hafta yapılacak Sekizler Zirvesinin etkili olduğunu da vurguluyor:

"Bush, dünkü konuşmasında Afrika’nın kalkınması için sadece yardımların yeterli olmayacağını söylerken haklıydı. Ticaretin serbestleşmesi, barışın korunmasına askeri destek verilmesi ve Afrika ülkelerindeki liderliğin kalitesi de en az yardımlar kadar önem taşıyor. Ancak bu durum yapılan yardımların önemini azaltmıyor. Amerika, dünyanın en yoksul kıtası için daha fazlasını yapmalıdır."

New York Times ise başkan Bush’un sıtmayla mücadele için önümüzdeki beş yıl içinde 1 milyar 200 milyon Dolar yardımda bulunma kararına daha olumlu yaklaşıyor. Sıtmadan dolayı her yıl bir milyon insanın öldüğünü hatırlatan gazete, zengin ülkelerin Afrika’ya yardım konusunda koordinasyon içinde hareket etmesini istiyor:

"Afrika’da uluslararası toplumun desteğini gerektiren tek sorun sıtma değil. AIDS’in yol açtığı ekonomik, sosyal ve insani kayıplar da çok büyük. Yaklaşık 300 milyon Afrikalı içme suyundan mahrum. 400 milyon Afrikalı, sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor. 200 milyonda bağırsak solucanı var ve bundan kurtulmaları için kişi başına 25 sentlik bir tedavi yeterli. Gelecek hafta İskoçya’da yapılacak G-8 zirvesinde bütün bu konular ele alınmalıdır. Bush’un sıtma konusundaki açıklamaları, takdir edilmesi gereken bir ilk adımdır."

Christian Science Monitor bir Çin firmasının önde gelen Amerikan petrol şirketlerinden Unocal’ı satın almak istemesini değerlendiriyor. Gazete, Unocal’ı almak isteyen firmanın Çin hükümeti tarafından serbest ticaret kurallarına aykırı bir biçimde desteklendiğine dikkat çekiyor, ancak yine de Unocal’ın Çinlilere satılmasının olumlu sonuçlara yol açabileceğini savunuyor:

"Çin’in başta doğal kaynaklar olmak üzere küresel pazarda giriştiği satın almalar, Kongre tarafından dikkatle takip edilmelidir. Ancak bu satın almalar, henüz Amerika için bir tehdit oluşturmuyor ve Çin’in pazar ekonomisine daha fazla dahil olması aslında Amerika’nın çıkarındadır. Unocal’ın Çinliler tarafından satın alınması adil olmasa da, her iki ülke açısından faydalı olabilir. Bu gelişme, Çin’in sosyalist politikalardan daha da uzaklaşmasına yardımcı olabilir."

Los Angeles Times ise İran’da cumhurbaşkanlığına seçilen Mahmud Ahmedinejad’ın 1979 yılında Tahran’daki Amerikan büyükelçiliğini basan grubun arasında olduğuna ilişkin haberleri değerlendiriyor. Ahmedinecad’ın sertlik yanlısı mollalara yakınlığı nedeniyle, İran’la Amerika arasındaki ilişkilere zaten zarar vermesinin beklendiğini kaydeden gazete, ortaya atılan iddiaların da bu görüşü güçlendirdiği yorumunda bulunuyor:

"Seçim öncesinde, Bush yönetimi içinde İran’la ilişkileri geliştirmek isteyenler güçlenmiş görünüyordu. Başkan Bush, İran’ın nükleer silah üretiminden vazgeçmesi için Almanya, Fransa ve İngiltere’nin yürüttüğü diplomatik girişimleri desteklemeye başlamıştı. Ancak Ahmedinejad’ın büyükelçiliği basarak içindekileri rehin alanlardan birisi olduğu kanıtlanırsa, sertlik yanlıları yine öne çıkacak ve İran’ı şer ekseni içindeki ülkeler arasına sokarak tecrit etme konusunda ellerine bir fırsat geçmiş olacak."
XS
SM
MD
LG