Erişilebilirlik

2012 Olimpiyatları İçin Aday Kentler Yarışıyor


Uluslararası Olimpiyat Komitesi, beş aday kenti değerlendiren raporunu geçenlerde açıkladı; Paris, Londra, New York, Madrid ve Moskova’dan oluşan aday kentler arasında en iyi notu Paris’e verdi. En son 1924 Olimpiyatlarına ev sahipliği yapan Paris, adaylığını güçlendirmek için kısa süre önce Şanzalize’de bir geçit töreni düzenledi. Törende konuşan Paris Belediye Başkanı Bertrandt Delanoe, kentin en güçlü aday olduğunu öne sürdü.

Paris Belediye Başkanı şöyle konuştu: "2012 Olimpiyatları’nda tüm dünyayı Paris’te ağırlama onurunu her zamankinden daha fazla istiyoruz ve bunun için her türlü mücadeleyi vermeye hazırız. Ulusal olimpiyat komitemiz de her zamankinden daha kararlı bir şekilde ve mutlak bir uyum içinde hareket ediyor."

Olumlu not alan bir diğer kent olan Madrid’in Belediye Başkanı Alberto Ruiz Gallardon da oldukça iddialı.

Madrid Belediye Başkanı şöyle konuştu: "Yıl boyunca emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bugüne kadar 25 uluslararası turnuvaya ev sahipliği yapmış bir kent olarak spor organizasyonlarında çok deneyimliyiz. Komiteye daha önce sunduğumuz raporda görüleceği gibi güvenlik konusunda da tam garanti veriyoruz."

Güvenlik, Olimpiyat Komitesi’nce aday kentlerde aranan koşulların başında geliyor. Diğer bir önemli koşul da olimpiyatlara uygun tesisler. New York bu konuda iddialıydı, ama Manhattan’da kurulacak 2 milyar dolarlık tesisin eyalet yönetimince reddedilmesi, planları altüst etti. New York Eyalet Meclisi Başkanı Sheldon Silver anlatıyor: "Manhattan’ın batısında 2 milyon metrekareden fazla bir alanın, özel teşvik paketiyle bazı inşaat şirketlerine verilmesinin, kent merkezindeki gayrimenkul piyasasında dengeleri alt üst edebileceğinden kaygılanarak projeyi reddettik."

New Yorklu politikacı Sheldon Silver’a göre bir zamanlar Dünya Ticaret Merkezi kulelerinin de bulunduğu güney Manhattan hala 11 Eylül’ün izlerini taşıdığından, özel bir öneme sahip. Olimpiyat komitesi, raporunda, stadyumun yapılmaması durumunda New York’un şansını büyük oranda kaybedeceği belirtiliyor. New Yorklu politikacıların inşaatla ilgili tartışmaları süredursun, birçok kişiye göre, zaman Paris’in lehine işliyor.

XS
SM
MD
LG