Erişilebilirlik

Irak'ta Sünni Direnişçilerle Temaslar


Irak’taki koalisyon güçlerinin Amerikalı komutanı Orgeneral George Casey, direnişçilerin liderleriyle ön görüşmeler yaptıklarını açıkladı. Görüşmelere, Irak’taki kanlı saldırılardan sorumlu tutulan El Kaide örgütünün dahil edilmediği belirtildi.

Amerika’nın Sesi Savunma Bakanlığı muhabiri Al Pessin’in haberine göre Orgeneral George Casey, direnişçi liderlerle pazarlık yapıldığı yolundaki haberlerin abartıldığını söyledi. Bununla birlikte Casey, bu liderlerle halen yürütülen düşük düzeyli temasların, ileride normal görüşmelere dönmesini umduğunu belirtti. Savunma Bakanlığında Bakan Donald Rumsfeld'le birlikte gazetecilerin sorularını yanıtlayan Amerikalı Orgeneral şöyle dedi:

"Bu temasları, ‘görüşme’ diye nitelemek, sanıyorum doğru olmaz. Bunlar öncelikli olarak, Sünni liderleri ve onların temsil ettiği halkı, siyasi sürece çekmek için yürütülen karşılıklı temaslardan ibaret. Bunları Irak’taki direnişi sona erdirmek amacıyla, ‘direnişçilerle yürütülen görüşmeler’ diye nitelemek için, henüz erken."

Orgeneral Casey, bu düşük düzeyli görüşmelerin iyi bir sonuç verebilmesi için, güven artırıcı önlemlerin gereğine dikkati çekti ve söyle devam etti:

"Bu temasları ilerletme şansı var. Ancak yapılması gereken ilk iş, Sünni liderlerle görüşmek. Bu liderler, direnişçiler üzerinde etkili olduklarını iddia ediyorlar. İşin gerçeği, bunu görmüş değiliz. Iraklılarla birlikte bir sonuca ulaşacağız, ama daha henüz oraya varmış değiliz."

Casey, ön görüşmeler yoluyla Irak’taki siyasi sürecin içine çekilebilecek Sünni gruplar olduğunu belirtti, ancak Ebu Musab el Zerkavi’nin liderliğini yaptığı El Kaide gibi, yabancı savaşçılardan oluşan grupların, görüşmelere alınmadığını söyledi.

Yabancı savaşçılar Irak’taki direnişin içinde sayıca az olmakla birlikte en kanlı saldırılardan onlar sorumlu tutuluyor.

Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ise, Irak hükümetinin, Amerika’nın da yardımıyla, elden geldiğince fazla grupla ilişki kurmaya çalıştığını söyledi. Rumsfeld, Orgeneral Casey’le birlikte katıldığı basın toplantısında, çok sayıda yabancı savaşçının, özellikle Suriye üzerinden Irak topraklarına girmesiyle ilgili soruları da yanıtladı.

Amerika’nın Suriye’ye, sınırlarını denetim altına alması konusunda, baskı yapmaya hazırlanıp hazırlanmadığı sorulan Savunma Bakanı, bu görevin Irak’a ait olduğu yanıtını verdi:

"Bana göre, bu iş öncelikle Irak olmak üzere, Suriye’nin komşularına düşüyor. Şam hükümetiyle temasa geçip, bölgeye hem ekonomik, hem siyasi, hem de güvenlik açısından, ne denli zarar verdikleri anlatılmalı. Elbette hem başkan, hem hükümetimiz, bu süreçte Iraklılarla birlikte hareket ediyor."

Savunma Bakanı Rumsfeld, Irak’ta başarı elde edilmesinin tam anlamıyla barış anlamına gelmeyebileceğini söyledi. Düşük yoğunluklu çatışmalarla mücadele etmek zorunda kalan birçok ülke olduğunu kaydeden Rumsfeld, Irak’ın da bir süre, bu tarz bir direnişle başa çıkmak zorunda kalabileceğini belirtti.

XS
SM
MD
LG