Erişilebilirlik

Bush'tan İran'la Görüşmelere Destek


Başkan Bush, İran’ın nükleer programı konusunda bu ülkeyle görüşmelerin sürdürülmesine destek verdi.

Bush, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder’i kabulü sırasında yaptığı açıklamada, Fransa, Almanya ve İngiltere’nin, Tahran’ı uranyum zenginleştirme programından temelli vazgeçirmeye ikna çabalarına, destek verdiğini söyledi.

Bu üç Avrupa ülkesi, İran’a nükleer programından vazgeçmesi durumunda, ekonomik teşvik vaat ediyor.

Başkan Bush, İran’la nükleer programı konusunda görüşmeler yapan Avrupalıları bu konuda kararlı davranmaya çağırdı. Bush, Almanya Başbakanı Schröder’le görüşmesinde İran’ı da ele aldı.

İran’daki cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları, Avrupalı liderleri de tedirgin etmiş durumda. Avrupa ülkeleri dışişleri bakanları, Mahmud Ahmedinejad’ın İran cumhurbaşkanlığına seçilmesinin, nükleer görüşmelerin gidişatında bir değişikliğe yol açmamasını umduklarını bildirdi.

Ahmedinejad, İran’ın uranyum zenginleştirme programını yeniden başlatacağını söyledi ancak Almanya, Fransa ve İngiltere’yle, İran’ın nükleer programı üzerinde görüşmeleri sürdürebileceğini belirtti.

Beyaz Saray’da Başkan Bush’la Alman Başbakanı Schröder’in ortak basın toplantısı sırasında Bush’a, İran’ın yeni cumhurbaşkanına herhangi bir mesajı olup olmadığı soruldu. Başkan, konuğu Alman Başbakanını işaret ederek şöyle dedi:

"Almanya Başbakanına mesajım şu: İngiltere, Fransa ve Almanya’yla işbirliği içinde İran’a, tek bir ağızdan kesin bir mesaj vereceğiz. İran’a, nükleer silah geliştirmesini kabul etmeyeceğimizi anlatacağız."

Başkan Bush, İran’da Cuma günü yapılan seçim hakkında ayrıntılı açıklama yapmadı ve oylamadan önce, seçim kampanyasıyla ilgili kuralları belirleyen mollalar hakkında söylediği sözleri tekrarladı:

"Seçimle işbaşına gelmemiş bir grup insan, seçimde kimin aday olabileceğine karar verirse o seçimin özgür ve adil olduğu söylenemez."

Almanya Başbakanı Schröder, Başkan Bush’un, nükleer programı konusunda İran’a karşı kararlı ve birlik içinde hareket etme çağrısını desteklediğini belirtti; Almanya ve bu konuda işbirliği yaptığı ülkelerin kararlı bir şekilde davranacağını vurguladı.

Schröder’in Amerika ziyaretine katılan gazeteciler, Alman liderin uçakta kendileriyle konuşurken Tahran’a yeni bir öneride bulunmaktan söz ettiğini söylediler. Bu gazetecilere göre, Almanya Başbakanı, İran’la nükleer programı konusunda varılacak bir anlaşmanın muhtemelen, İran’ın nükleer enerjiyi barışçı amaçla kullanmasına izin vereceğini belirtti.

Bush yönetimi ise Tahran’ın, nükleer programını sivil amaçlarla sınırlı tutma niyetinde olmadığına inanıyor. Bush-Schröder görüşmesinden hemen önce Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan, İran’ın barışçı enerji programı kisvesi altında nükleer silah geliştirmeye çalıştığı konusunda Washington’un duyduğu kaygılarının devam ettiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG