Erişilebilirlik

Şaron İsrailli Radikal Milliyetçileri Uyardı


İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Gazze’den çekilme planına karşı çıkan İsraillileri, şiddete başvurmaktan kaçınmaları yolunda uyardı.

İsrail Devlet Radyosu’nda konuşan Şaron, Gazze’de askerlerle çatışarak 20 kişinin yaralanmasına yolaçan yerleşimcileri ve İsrail ordusunun geri çekilme konusundaki emirlere uymaması için çağrıda bulunan aşırı sağcı grupları eleştirdi.

Bu arada Pazar günü Gazze’de yahudi yerleşimcilerin terkettiği evleri yıkma emrini reddeden İsrailli asker 56 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Gazze bölgesindeki yahudi yerleşimcilerin tamamen geri çekilmesine Ağustos ayında başlanacak. Bu çekilme işlemi başlarken ülkede huzursuzluk doğmasından kaygı duyuluyor.

Kudüs’te, Yahudi Ajansı adlı kuruluşun yıllık toplantısında konuşan Başbakan Ariel Şaron, Gazze ve Batı Şeria’dan çekilmesi gereken yahudi yerleşimcileri ve onları destekleyen çevreleri sert bir şekilde uyardı.

Şaron, çekilmeyi reddeden ve İsrail güvenlik güçlerine karşı kuvvet kullanma tehdidinde bulunan ya da İsrail askerlerini emirlere uymamaya çağıran çevrelerin küçük bir azınlık olduğunu ancak davranışlarının İsrail’in varlığını tehlikeye soktuğunu söyledi.

Başbakanın bu uyarısından iki gün önce Gazze bölgesinde, deniz kıyısında yahudilerin terkettiği bazı binaları yıkmaya gelen İsrailli askerlerle yahudi işgalciler arasında çatışma çıkmıştı. Olayda 20 kadar sivil ve asker yaralanmış, askerlerden birinin, yıkım emrini reddederek, işgalcileri desteklediği görülmüştü. Abi Bieber adlı bu asker tutuklandı ve disiplin cezasına çarptırılacağı açıklandı.

Başbakan Şaron konuşmasında Gazze’den 8 bin’den fazla yahudi yerleşimcinin tahliye edilerek İsrail’in içlerine nakledilmesi için emir verdiğini hatırlattı. İsrail Başbakanı, “Gazze bölgesinden çekiliyoruz. O bölgede artık Yahudi çoğunluk haline gelme ihtimali kalmamıştır” diye konuştu.

İsrail’in bundan sonra çabalarını kendi varlığı açısından en önemli olan bölgeler üzerinde yoğunlaştırması gerektiğini söyleyen Ariel Şaron bu bölgeleri, güneydeki Necef, kuzeydeki Galile bölgesi, Kudüs ve çevresindeki yerlerle Batı Şeria’daki büyük musevi yerleşim yerleri olarak saydı.

İsrail Başbakanı, ülkesinin güvenliği açısından Ürdün nehri vadisinin de önemli olduğunu söyledi. Ariel Şaron’un bu sözlerinin Filistinliler tarafından kaygıyla karşılanacağı kesin.

Filistinliler İsrail’in Gazze’den çekilme planını memnunlukla karşılarken çoğu, bunu Batı Şeria’nın büyük bölümü ve Kudüs üzerinde İsrail kontrolunu sağlamlaştırma girişimi olarak görüyor. Filistinliler, Kudüs’ü gelecekte kuracakları devletin bir parçası olarak görüyor.

XS
SM
MD
LG