Erişilebilirlik

Türkiye İKÖ Başkanlığını Devrediyor


57 üye ülkeden oluşan ve müslüman ülkeler arasında dayanışma ve işbirliğini geliştirmeyi hedefleyen İslam Konferansı Örgütü’nün bu yılki toplantısı, Yemen’de yapılıyor.

Kısa adı İKÖ olan, İslam Konferansı Örgütü’nün dönem başkanlığı görevini bir yıldır sürdüren Türkiye, yapılacak toplantıda bu görevi Yemen’e devredecek.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise yarın başlayacak ve 30 Haziran'a kadar sürecek İKÖ toplantısına katılmak üzere bugün Yemen’e gidiyor. Gül, dönem başkanı olarak toplantının açılış konuşmasını yapacak.

Toplantıda, bakanları başta kapsamlı reformlar ve İslam dünyasını ilgilendiren, Irak, İsrail - Filistin sorunu gibi bazı uluslararası konular olmak üzere yoğun bir gündem bekliyor. Bu yılki toplantıda, kapsamlı reform önerilerini içeren 3 bölümlü bir rapor da sunulacak.

Geçtiğimiz yıl, 14-16 Haziran tarihleri arasında İKÖ Dışişleri Bakanları toplantısı İstanbul’da yapılmıştı. Bu toplantıda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İKÖ'de, ''Kıbrıs Türk Devleti'' adıyla temsil edilmesi kararlaştırılmış ve Kuzey Kıbrıs’ın üzerindeki izolasyonların kaldırılmasının gerekliliği vurgulanmıştı. Geçtiğimiz yıl ayrıca, İKÖ Genel Sekreterliği’ne Türkiye’nin adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu seçilmişti.

Bu arada, Türkiye Büyük Millet Meclisi son çalışma haftasına girdi. 1 Temmuz'da yaz tatiline girecek olan Meclis’i yoğun bir hafta bekliyor. Uluslararası Para Fonu, IMF’nin yasalaştırılmasını beklediği sosyal güvenlik reformu ve bankacılık yasa tasarıları bu hafta genel kurulda görüşülecek.

Ayrıca, Cumhurbaşkanı Sezer’in veto ettiği TÜBİTAK ve Türk Ceza Kanunu’nda değişiklikler öngören yasalar Genel Kurul’da bir kez daha ele alınacak. Meclis gündemi ve Meclis’ten geçmesi gereken yasalar, bugün Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nda da değerlendiriliyor.

Ayrıca her hafta olduğu gibi bu hafta da kurulun gündeminde Avrupa Birliği var. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve başmüzakereci Ali Babacan’ın kurula Avrupa Birliği üyeliğiyle ilgili son gelişmeler konusunda bilgi vermeleri bekleniyor. Bakanlar kurulunda ayrıca, son haftalarda Avrupa Birliği’nde yaşanan kriz ve Türkiye’nin üyeliğiyle ilgili Avrupa’dan yükselen muhalif görüşler de değerlendirilecek.

XS
SM
MD
LG