Erişilebilirlik

TC Musul Başkonsolosluğu Yeniden Açılacak


Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'nun yeniden açılmasıyla ilgili karar Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani tarafından imzalandı.

Türkiye Cumhuriyeti Bağdat Büyükelçiliği harekete geçmek için Irak makamlarından gelecek resmi yazıyı bekliyor.

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Ünal Çeviköz, Musul Başkonsolosluğunun tekrar faaliyete geçmesi için uzun zamandan beri Irak makamlarıyla temas halinde olduklarını belirtti.

Irak Başbakanı İbrahim El Caferi’nin, Türkiye’ye yaptığı resmi ziyaret sırasında, Musul’daki Türk Başkonsolosluğunun yeniden faaliyete geçmesi için bir engel görmediklerini belirtmesinin ardından konuyu takip ettiklerini belirten Çeviköz: “Geçtiğimiz hafta yaptığımız bir görüşmede Irak devlet başkanı Celal Talabani, bana, Musul Baş Konsolosluğunun yeniden faaliyete geçmesiyle ilgili kararı imzaladığını ve en kısa zamanda da dışişleri bakanlığından gerekli resmi bildirimin bize ulaşacağını belirtti” dedi.

Geçmişi 1930’lara dayanan Musul Başkonsolosluğu Türkiye’nin en eski Başkonsolosluklarından biri. Konsolosluğun 1995 yılında faaliyetine ara verdiğini belirten Çeviköz buna karşılık Irak’ın İstanbul’daki Başkonsolosluğunun da faaliyetinin askıya alındığını hatırlatarak şöyle konuştu:

"Her iki ülkenin de, iki Başkonsolosluğunu tekrar faaliyete geçirmeye ihtiyacı var. Öncelikle artan ticari ilişkilerimiz, vatandaşlarımızın sürekli olarak buraya gidip gelmeleri ve güvenlik bakımından bazı sıkıntılarla karşılaşmaları bizim Musul’daki Başkonsolosluğumuzun en kısa sürede faaliyete geçirilmesini zaruri kılıyor.”

Çeviköz son zamanlarda Irak’tan Türkiye’ye çok sayıda insanın ticari veya turistik nedenlerle geçiş yaptığını söyleyerek bu durumun kendilerini çok yoğun bir vize talebiyle karşı karşıya bıraktığını belirtti. Bu vize talebinin zaman zaman Büyükelçiliğin potansiyelini aştığını dile getiren Çeviköz Musul Başkonsolosluğunun yeniden faaliyete geçmesinin vizeler konusunda Irak vatandaşları için önemli bir rahatlama meydana getireceğini belirtti.

Bağdat’taki Türk Büyükelçiliğinde görevli beş Türk güvenlik görevlisinin kimliği belirsiz silahlı kişilerce Musul’da şehit edilmesini yaşanmasını hiç istemedikleri bir trajedi olarak tanımlayan Çeviköz bunun Türkiye Cumhuriyeti’nin kentte istenmediği anlamına gelmediğini belirtti.

Büyükelçi Çeviköz Musul Başkonsolosluğunun tekrar faaliyete geçeceğini duyan bölgedeki aşiret ve toplum önderlerinin sık sık memnuniyetlerini dile getirdiklerini belirterek Türkiye Cumhuriyetinin Musul’da yeniden faaliyete geçireceği temsilciliğin bölge halkı tarafından da memnuniyetle karşılanacağını düşündüklerini söyledi.

Irak Başbakanı Caferi’nin Mayıs ayında Türkiye’ye yaptığı resmi ziyarette iki ülke arasında ikinci bir sınır kapısı açılması konusunda da görüşmeler yapıldığını hatırlatan Çeviköz, bu yönde attıkları adımların yakında bir sonuca ulaşmasını beklediklerini söyledi.

XS
SM
MD
LG