Erişilebilirlik

İsrail'de Protesto Gösterileri


Gazze’den ayrılmak istemeyen Yahudi yerleşimciler, İsrail ordusu tarafından yıkılan binaların yerine çadır kent kurdu.

Dün, terk edilmiş evleri yıkan askerlerle yerleşimciler arasında çıkan kavgada iki taraftan da birçok kişi yaralandı.

İsrail, Ağustos ayında Gazze’nin tamamından, Batı Şeria’da ise 4 yerleşim biriminden çekilmeyi planlıyor.

Çekilme Sürecine Karşı 15 Dakikalık Eylem

Batı Şeria ve Gazze Yerleşimleri – Yeşa Konseyi adlı örgüt, binlerce yerleşimcinin İsrail’de sokak kenarlarına dizileceklerini ve Ağustos ayında başlayacak olan Gazze ve Batı Şeria’dan çekilme sürecini protesto edeceklerini duyurdu.

Konsey sözcüsü Aliza Herbst, Amerika’nın Sesi Radyosuna yaptığı açıklamada, 15 dakika sürecek protestoyla birlikte İsraillileri “durup düşünmeye” çağırdıklarını söyledi.

Turuncu, çekilme sürecini protesto edenlerin rengi olarak seçildi. Çoğu protestocu turuncu renkli kurdeleler takıyor veya turuncu renkli t-şörtler giyiyor.

Daha önce de protesto gösteriler düzenleyen çekilme karşıtları, İsrail kentlerinde trafiği altüst etmişti. Ancak, Konsey sözcüsü Aliza Herbsts, bu haftaki gösterilerin, trafiğe engel olmayacağını ve herhangi bir tehlikeye yol açmayacağını savunuyor: “Amacımız, birliğimizi ve gücümüzü sergilemek; ve İsraillilerin çoğunluğunun çekilme işlemine karşı olduğunu göstermek. Biz kararsızları etkilemek istiyoruz. Saflarımıza katılmalarını temenni ediyoruz.”

Kamuoyu yoklamaları, İsraillilerin çoğunluğunun çekilme kararını desteklediğini gösteriyor. Ancak Yahudi yerleşimciler ve destekçileri sokaklara dökülerek, kuvvetli bir azınlık olduklarını kanıtladılar. Çarşamba günü ve önümüzdeki haftalarda da benzer gösteriler planlanıyor.

Gazze’den çekilme işlemi Ağustos ayının ortasında başlayacak. Bu tarihe kadar Yerleşimcilerin daha çok protesto gösterisi düzenlemesi bekleniyor. Örneğin dün, terk edilmiş evleri buldozerlerle yıkan askerlerle yerleşimciler arasında çıkan kavgada 10 yerleşimci ve 10 asker hafif yaralandı. Askerlerin biri göstericilere müdahale etmeyi reddetti; ve itaatsizlik suçundan tutuklandı. Dünkü olayların yaşandığı yerde, yerleşimcilerin bu sabah yeni bir çadır kenti kurduğu bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG