Erişilebilirlik

Bush: 'İşkenceyi Sona Erdireceğiz'


Başkan Bush, işkencenin dünya çapında sona erdirilmesi konusunda, Amerika’nın kararlı olduğunu bildirdi.

“Birleşmiş Milletler Uluslararası İşkence Mağdurlarına Destek Günü” dolayısıyla bir açıklama yapan Başkan; Burma, Küba, Kuzey Kore, İran ve Zimbabwe gibi, insan hakları ihlallerinin işlendiği ülkelerde, uluslararası denetimcilere izin verilmemesini eleştirdi.

Bu arada, Amerikan Kongresi’nin bazı üyeleri Guantanamo üssündeki hapishaneyi ziyaret etti. Cumhuriyetçi ve Demokrat Partili üyelerden oluşan 16 kişilik heyetin, hapishanede sorgulamaları gözetledikleri, hücreleri gezdiklerini ve tutuklulara verilen yemeklerden yedikleri bildirildi.

Öte yandan yetkililerle birlikte hapishaneyi gezen birkaç gazeteciye, askerlerin refakat ettiği ve hareketlerinin kısıtlandığı öğrenildi.

Heyette yer alan Temsilciler Meclisi’nin Demokrat üyesi Ellen Tauscher, Guantanamo’da gördüklerinin, hapishane hakkında birkaç yıl önce duyduklarından çok farklı olduğunu söyledi. Tauscher’in meslekdaşı Sheila Jackson ise, hapishanenin gelişme kaydettiğini belirtti.

Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ise, Fox Televizyonu’na yaptığı açıklamada Guantanamo’da tutulan zanlıların insanca muamele gördüklerini söyledi. Rumsfeld ayrıca tutuklulara kötü muamele eden görevlilerin cezalandırıldığını sözlerine ekledi.

Kahire'de İşkence Karşıtı Gösteriler

Bu arada Mısır’ın başkenti Kahire’de 100 kadar gösterici, ülkedeki işkence uygulamalarını protesto etti.

Aralarında insan hakları eylemcilerinin de bulunduğu göstericiler, aynı zamanda içişleri bakanının istifasını istedi ve işkenceyle suçlanan emniyet yetkilileri hakkında yasal işlem yapılması çağrısında bulundu.

Mısır hükümeti, cezaevlerindeki ve karakollardaki insan hakları ihlalleri yüzünden sürekli eleştirilere hedef oluyor. Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın hazırladığı yıllık rapor da, bu ülkeyi insan hakları uygulamaları açısından zayıf buluyor.

İki yıl önce ulusal düzeyde inceleme başlatma sözü veren Mısır hükümeti, işkence iddialarını reddediyor.

XS
SM
MD
LG