Erişilebilirlik

'Hedefim modern, İslami İran'


İran’da cumhurbaşkanı seçilen ve koyu dinci olarak tanınan Tahran Belediye Başkanı Mahmud Ahmedinejad ulusal birlik çağrısında bulundu. İran’da dün ikinci turu yapılan cumhurbaşkanı seçiminin resmi sonuçları açıklandıktan sonra bir konuşma yapan Ahmedinejad, İran’ı bütün dünya için örnek olacak “modern, ileri ve İslami” bir ülke haline getirmek istediğini söyledi.

İran’ın Ruhani Lideri Ayetulah Ali Hamaney, 49 yaşındaki Ahmedinejad’ı kutladı ve İran’ın düşmanlarının seçim sonucundan utanç duyması gerektiğini savundu.

Resmi sonuçlar, Ahmedinejad’ın dün kullanılan oyların yüzde 62’sini kazandığını, rakibi, eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani’nin oy oranının ise yüzde 36’da kaldığını gösteriyor.

Siyasi gözlemciler, iki yıldır Tahran Belediye Başkanı olan ve ülkenin dini liderlerine yakın olduğu bildirilen Ahmedinejad’ın, kent merkezlerinde dindar grupların, kırsal kesimde de yoksulların oyunu kazandığını söylüyor.

Rafsancani ise daha çok Ahmedinejad’ın ülke yönetiminde İslami kuralları katı bir şekilde uygulayıp İran’ın uluslararası alanda tecrit edilmesine yolaçmasından korkan ve gelir düzeyleri nisbeten yüksek olan seçmenlerden destek gördü.

İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, aşırı İslamcı olarak bilinen ancak uluslarası alanda fazla tanınmayan bir siyasetçi.

1979 yılında Tahran’daki Amerikan Elçiliğini basan öğrenci derneğinin kurucuları arasında bulunan Ahmedinejad, daha sonra Devrim Muhafızları Konseyine üye oldu.

2003 yılında Tahran Belediye Başkanlığına seçilen Ahmedinejad, İslam’ı savunmaya ve1990’lı yıllarda gerçekleştirilen bazı reformları yürürlükten kaldırmaya başladı.

Karşıtları, sakallı belediye başkanını, Afganistan'daki Taleban rejimini anımsatacak bir sistem kurmak isteyen tehlikeli bir “faşist” olarak tanımlıyor. Ancak destekçileri, Ahmedinejad’ı mütevazi ve yoksulların yılmaz savunucusu olarak tanıtıyor.

XS
SM
MD
LG