Erişilebilirlik

22 Haziran 2005: Gazeteler Ortadoğu'daki Gelişmeleri Tartışıyor


Christian Science Monitor, Lübnan’da Suriye karşıtı güçlerin seçimden zaferle çıktığını belirtiyor ve yeni yönetimin önündeki en önemli görevin, Hizbullah’ın silahsızlandırılması olduğunu savunuyor. Ancak gazete, İran’la Suriye’nin destek verdiği Hizbullah’ın\ seçimlerde de başarılı bir sonuç aldığını hatırlatıyor ve örgütün silahsızlandırılmasının hiç de kolay olmayacağını vurguluyor:

"İran’da Cuma günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerini din adamı Ali Ekber Haşimi Rafsancani kazanırsa ve Rafsancani, Amerika’yla ilişkileri düzeltme arayışına girerse, veya İsrail ile Filistin bir anlaşmaya varabilirse, mevcut denklem değişebilir. Ancak Hizbullah’ı silahsızlandıracak asıl güç Lübnan halkının kendisidir. Şu anda Lübnan kamuoyu, bu konuda bölünmüş durumda. Ama zamanla yabancıların silahlandırdığı bir milis örgütünün demokrasiyle uyumlu olmadığını görebilirler."

İsrail başbakanı Ariel Şaron ve Filistin lideri Mahmut Abbas arasındaki görüşmeyi değerlendiren Los Angeles Times, iki liderin bir çok konuda anlaşamadığını belirtiyor. Gazete, Amerika’nın, Ortadoğu barışı için önümüzdeki günlerde daha fazla çaba harcamak zorunda kalacağı yorumunda bulunuyor:

"Dışişleri bakanı Rice, İsrail’den sonra Mısır ve Suudi Arabistan’a giderek bu ülkelerden vatandaşlarına daha fazla özgürlük vermesini istedi. Bunlar, önemli mesajlardı, ancak İsrail askerlerinin Gazze’den çekilmesi ve üç yıl önce yol haritasında belirtilen önlemlerin alınması için İsrail ve Filistin’e baskı yapmak çok daha büyük önem taşıyor. İsrail’e barış ve güvenlik, Filistinlilere de kendilerine ait bir ülke kazandıracak olan sürecin başarıya ulaşmasında Amerika’ya büyük bir görev düşüyor."

Washington Post ise Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe’nin “temizlik operasyonu” adı altında kentlerde yaşayan yüzbinlerce yoksulun gecekondularını yıkmasını eleştiriyor. Evsiz kalanların açlık, soğuk ve ölümle karşı karşıya kaldığını belirten gazete, Mugabe’nin son dönemde Çin, Kuzey Kore ve İran’la yakınlaşmasına da dikkat çekiyor:

"Afrikalı bir çok lider, Kenya’da olup bitenlerden hiç de rahatsızlık duymuyor. Özellikle Güney Afrika Devlet Başkanı Thabo Mbeki, Mugabe’nin yaptıklarıyla resmi ırk ayırımı politikası döneminde yaşananlar arasındaki benzerliğe rağmen, sessizliğini koruyor. Oysa, Zimbabve üzerinde en fazla nüfuzu olan ülke Güney Afrika. Mbeki, kendi ülkesinin girişimiyle başlatılan 'Afrika’nın Kalkınması İçin Yeni Ortaklık' programının inandırıcı olmasını istiyorsa, yanı başındaki diktatöre karşı sesini yükseltmelidir."

New York Times, eski başkan Bill Clinton’ın, Hint Okyanusu'nda altı ay önce yaşanan tsunami felaketinin ardından bugünkü tabloyu yansıtan bir makalesine yer veriyor. Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi sıfatıyla bölgedeki çalışmaların koordinasyonuna katkıda bulunan Clinton, uluslararası yardımlar sayesinde bölgede hayatın normale dönmesi için çabaların sürdüğünü kaydediyor:

"Elbette ki hayatın normale dönmesi için daha yapılacak çok iş var. Bölgedeki çocukların bir çoğu hala korku ve stres içinde. Binlerce okulun inşa edilmesi gerekiyor. Neyse ki Birleşmiş Milletler, uluslararası finans kuruluşları, hükümetler, iş çevreleri ve sivil toplum örgütleri, tsunamiden etkilenenlere yardım için milyarlarca dolar vaad etmiş bulunuyor. Milyonlarca insanın yardımı sayesinde, önümüzdeki zor görevleri başarabilecek olanaklara sahip olabileceğiz."

XS
SM
MD
LG