Erişilebilirlik

MGK 'Siyaset Belgesini' Görüşmeyi Erteledi


Yeni Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi’nin daha sonraki Milli Güvenlik Kurulu toplantılarında görüşülmesine karar verildi.

Ulusal güvenlik politikasında değişiklik öngören bu belgenin bugünkü toplantıda ele alınacağı belirtiliyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Sezer başkanlığında yaklaşık 3 buçuk saat süren toplantı sonrası yayınlanan bildiride, beklenenin aksine Milli Güvenlik Siyaset belgesinin bu toplantıda ele alınmadığı bildirildi.

Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği’nden yapılan açıklamada, toplantıda Türkiye’nin asayiş ve güvenliğini ilgilendiren son gelişmelerin ele alındığını belirtildi. Toplantıda ayrıca, dış politikada öncelik oluşturan konularda kapsamlı bir değerlendirme yapıldığı kaydedildi.

Bilim ve teknolojinin Türkiye’nin güçlenmesi ve halkın yaşam kalitesi açısından önemine dikkat çekildiği açıklamada, ulusal bilim ve teknoloji stratejisi’nin yaşama geçirilmesi sürecinde kurum ve kuruluşların eşgüdüm içerisinde etkin çalışmasının gerekliliği vurgulandı.

Yeni Milli Güvenlik siyaset belgesinin taslağı, 'Yunanistan'ın karasularını 12 mile çıkarması' ve 'Irak'ta kurulması olası bir Kürt devleti' gibi önemli konuları içeriyor. Taslakta, Yunanistan'ın karasularını 12 mil olarak ilan etmesinin doğrudan savaş gerekçesi olduğu belirtiliyor. Kürt devletinin savaş nedeni olduğuna ilişkin bir ifade ise belgenin taslağında yer almıyor.

Hükümet ve askerleri biraraya getiren bugünkü Milli Güvenlik Kurulu toplantısında bazı konularda anlaşmazlıklar yaşanabileceği de belirtiliyordu. Özellikle türban konusu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yasadışı PKK lideri Öcalan’ı yeniden yargılama kararı ve yeni Türk Ceza kanunu bu tartışmalı konular arasında sayılıyordu.

Bugün ele alınmayan Milli Güvenlik Siyaseti belgesinin bir sonraki Milli Güvenlik Kurulu toplantısında yani Ağustos ayında değerlendirilmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG