Erişilebilirlik

Rehn'den Destek ve Uyarı


Avrupa Birliği’nin içine düştüğü kriz ortamı sonrasında farklı açıklama ve yaklaşımlara maruz kaldığı bir ortamda Avrupa Birliği Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Avrupa Parlamentosu’nda konuştu. Rehn bir yandan genel anlamda genişleme sürecine ilişkin görüşlerini aktarırken diğer yandan bu süreçteki ülkelere bakışını da anlattı. Rehn’in Türkiye’ye yönelik olarak verdiği Ermenistan sınırı açılmalı şeklindeki mesaj da oldukça dikkat çekiciydi.

Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu’nda konuşan Rehn, Avrupa Birliği’nin ahde vefa ilkesi üzerine kurulu olduğunu söyledi. Rehn, geçen hafta düzenlenen Avrupa Birliği zirvesi sonrasında alınan kararlarda Birliğin taahhütlerinin arkasında durduğunu teyit etmesinin çok önemli olduğunu ifade etti. Konsey kararlarının, şartları yerine getirmeleri halinde Hırvatistan ve Türkiye’nin katılım müzakerelerine başlayacağı anlamına geldiğini belirten Rehn, Türkiye’ye adil bir müzakere olanağı sağlanması gereği üzerinde durdu.

Rehn, Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecini yakından ilgilendiren konular üzerinde de Avrupalı parlamenterlerle görüşlerini paylaştı. Bunlar arasında Ermenistan konusundaki yaklaşım özellikle öne çıktı. Rehn, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 1915 olayları konusunda Ermenistan’a ortak komisyon kurma çağrısı yapmasını olumlu bir adım olarak değerlendirdi. Rehn’in Türkiye – Ermenistan ilişkileri konusundaki en dikkat çekici mesajını ise “Türkiye, Ermenistan’la sınırı açmalı” oluşturdu. Bu konuda ilk kez bu kadar net ifadeler kullanan Rehn, bu yönde atılacak bir adımın her iki tarafın da yararına olacağını söyledi.

Rehn’in Türkiye’ye yönelik uyarıları arasında vakıflar yasası taslağının Brüksel tarafından yetersiz bulunduğu, Türk Ceza Yasası’nın ifade özgürlüğüne ilişkin düzenlemelerde eksikler olduğu, Türkiye’nin reform sürecine bağlı kalması ve uygulamaya odaklanmasının gerekliliği, uyum protokolünün 3 Ekim’den önce imzalanması gerektiği gibi unsurlar öne çıktı.

XS
SM
MD
LG