Erişilebilirlik

Rice'dan Ortadoğu'ya Reform Çağrısı


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice Ortadoğu’ya demokratik reform çağrısında bulundu.

Mısır'da bulunan Rice, Kahire'deki Amerikan Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada Ortadoğu’daki hükümetlerden, demokrasiden kaçınmak için sığındıkları bahanelerden vazgeçmelerini istedi.

Rice, konuşmasında “eğer bazı gruplar bir yandan siyasetle uğraşıp, bir yandan da teröre başvuruyorsa demokrasi işlemez” görüşünü de dile getirdi.

Bakan’ın bu sözleriyle Hamas ve Hizbullah gibi grupları hedef aldığı sanılıyor.

Dışişleri Bakanı Rice, İran ve Suriye’ye de seslenerek, özgürlük isteyen halklarının seslerini dinlemelerini istedi.

Ortadoğu turu çerçevesinde Mısır’da bulunan Rice, bugün Şarm El Şeyh’de Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’le biraraya geldi. Görüşmede Rice, Mübarek’ten Eylül ayındaki başkanlık seçimlerinin adil ve serbest bir ortamda yapılmasını istedi.

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Kahire’deki konuşmasında Ortadoğu ülkeleri liderlerinden halklarına daha fazla özgürlük vermelerini isterken şöyle dedi:

“Özgür iradeden korkmak, özgürlüklerin kısıtlanması için bahane sayılamaz. Demokratik bir sistem oluşturmak kolay iş değildir; ama artık bu bahanelerden vazgeçmenin zamanı gelmiştir.”

Dışişleri Bakanı Rice, konuşmayı dinleyen yüzlerce devlet yetkilisine Amerika’nın bölgeye yönelik politikasını değiştirdiğini söyledi. Rice şöyle konuştu:

“Amerika, 60 yıldır, bölgede istikrar uğruna demokrasiden ödün vermiştir. Ve bu politikayla ne istikrar ne de demokrasi elde edilmiştir. Artık rotamızı değiştirdik, bütün toplumların demokratik arzularına destek veriyoruz.”

Amerika Dışişleri Bakanı, özellikle İranlı ve Suriyeli liderlere seslenerek, halklarının demokratik isteklerine kulak vermeleri çağrısında bulundu. Konuşmasında Hizbullah ve Hamas’a atıfta bulunan Bakan, hem siyasette hem de cephede faaliyet gösteren örgütlerin mevcudiyetinin demokratik bir sistem kurulmasını engellediğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in ülkesinde çok partili seçimlerin yapılmasını öngören yasa tasarısını desteklemesini övdü. Ancak Rice, hükümet aleyhtarı kişilerin korkutulmasını ve şiddete maruz kalmalarını eleştirirken şöyle dedi:

”Cumhurbaşkanı Mübarek değişimin kapısını aralamıştır. Mısır hükümeti artık kendi halkına güvenmelidir. Demokrasi yanlıların şiddete maruz kalması, reform süreci konusunda hepimizi kaygılandırıyor. Olağanüstü hal yerine hukukun üstünlüğü ve adaletin bağımsızlığı ilkelerine saygı istiyoruz."

Geçen ay Mısır’da yapılan referandumda, cumhurbaşkanlığı seçimlerine Hüsnü Mübarek’ten başka adayların da katılması kararlaştırılmıştı. Ancak bazı adaylara karşı sınırlamalar getirilmesi eleştirilere yol açıyor. Ayrıca muhalefet adaylarını destekleyen kişilerin şiddet eylemlerine hedef olduğu ileri sürülüyor.

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice konuşmasında, Irak, Filistin ve Suudi Arabistan’da yapılan seçimlere dikkat çekerek, bölgede demokratikleşme yönünde bir umut belirdiğini söyledi. Rice şöyle konuştu:

“Ortadoğu’da milyonlarca insan demokrasi ve özgürlük umuduyla yaşıyor. Bir yıl önce bunu hayal etmeleri bile imkansızdı. Bu insanların tek umudu gelecekte."

Dışişleri Bakanı Rice, tüm Ortadoğu’da serbest seçimlerin yapılması ve seçim sonuçlarının kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG