Erişilebilirlik

AB Zirvesi Başladı


Avrupa Birliği liderleri zirvesi Brüksel’de başladı. Avrupalı yetkililerin zirvede, Fransa ve Hollanda’da Avrupa anayasasının reddedilmesi üzerine doğan olumsuz havayı gidermek için ortak bir vizyon oluşturmaları bekleniyor.

Ancak bütçe ve Türkiye ile bazı Balkan ülkelerinin üyeliğe alınması konularındaki derin görüş ayrılıkları liderlerin işini zorlaştırıyor. Zirve öncesinde konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, liderlerin iki günlük toplantıdan görüş birliği içinde ayrılacağına inandığını söyledi. Komisyon Başkanı, Avrupalı liderlerden bazı konulardaki tavırlarını yumuşatmalarını; bütçe üzerinde uzlaşmacı politikalar izlemelerini istedi.

Bütçeyle ilgili tartışmalar, Margaret Thatcher’ın başbakanlığı döneminde İngiltere’ye tanınan ayrıcalıklardan kaynaklanıyor. 1984 yılında, dönemin İngiltere Başbakanı Thatcher, ülkesinin, o zamanki adıyla Avrupa Ekonomik Topluluğu’na diğer ülkelerden daha fazla katkıda bulunduğunu iddia etmişti.

Thatcher’in bu itirazı sonucu, topluluk İngiltere’nin bütçeye yıllık katkısıyla, bütçeden aldığı fonları hesaplayıp, aradaki farkın üçte ikisini Londra’ya iade etmeyi kararlaştırmıştı. Avrupa Birliği İngiltere’nin 5 milyar Doları aşan bu iadeden artık vazgeçmesini istiyor.

Ancak Londra, birliğe üye diğer ülkelerin aldıkları tarım teşviklerine dikkat çekerek bu sübvansiyonlar tamamen gözden geçirilmeden iadelerden vazgeçmeyi reddediyor. Başta Fransa olmak üzere, bazı ülkeler, bu isteğe şiddetle karşı çıkıyor.

XS
SM
MD
LG