Erişilebilirlik

14 Haziran 2005: AB'nin Türkiye'ye Mesafeli Yaklaşımı


Christian Science Monitor muhabiri Yigal Schleifer, Fransa ve Hollanda’daki referandumlardan sonra, Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye daha mesafeli bir tavır geliştirdiğini yazıyor. Avrupa’da Türkiye’nin üyeliğine karşı olan kesimlerin güç kazanmaya başladığını belirten muhabir, bunun da Türkiye’de endişe yarattığını ve dış politikada yeni arayışlara yol açtığını ifade ediyor.

"Türkiye’nin bu gelişmeler karşısında şu ana kadar geliştirdiği en net tavır, eski müttefiki Amerika’yla yeniden yakınlaşma çabasına girmek oldu. Türkiye, elindeki bütün yumurtaları Avrupa Birliği sepetine koyamayacağının farkına vardı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta Amerika’yla ilişkileri düzeltmek amacıyla Washington’a geldi."

New York Times gazetesi, yoksul ülkelerin borçlarının affedilmesi konusunda izlediği olumlu tavır nedeniyle Başkan Bush’u kutluyor ancak Afrika’daki yoksulluk ve hastalıklarla mücadele için bunun yeterli olmadığını vurguluyor. Gazete, Bush’a Afrika’ya yapılan yardım miktarını artırma çağrısında bulunuyor.

"İngiltere, Fransa ve Almanya yoksul ülkelere yapacakları yardım miktarını 2015 yılına kadar milli gelirlerinin binde 7’sine kadar yükseltmeyi kabul etti. Şu anda milli gelirinin binde 1 virgül 6’sı kadar yardımda bulunan Amerika da, yardım miktarını aynı düzeye çıkarmalıdır. Başkan Bush, dün beş Afrika ülkesinin demokratik şekilde seçilmiş liderleriyle görüşürken, refahın, umudun ve ekonomik fırsatların artırılması konusundaki alıştığımız sözleri tekrarladı. Ancak Bush’un artık basmakalıp lafların ötesine geçmesi ve Afrika’ya yapılan yardım miktarını artırmak için somut adımlar atması gerekiyor."

Washington Post, Lübnan’daki seçimleri değerlendirdiği başyazısında, Suriye’nin bütün müdahalesine rağmen, Lübnan parlamentosunda milliyetçilerin çoğunluğu ele geçireceğini yazıyor. Ancak gazete, buna rağmen seçim sonrası gelişmelerin belirsizliğini koruduğunu vurguluyor.

"Suriye birliklerinin Lübnan’dan çekilmesi konusunda Fransa’yla birlikte başarılı bir çalışma yürüten Bush yönetimi, seçim sonrası gelişmeleri yönlendirmekte zorlanabilir. Ancak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Hizbullah’ın silahsızlandırılması konusundaki kararı bu konuda bir araç olabilir. Suriye’nin çekilmesi gibi, Hizbullah’ın silahsızlandırılması da Amerika’nın stratejik çıkarlarına uygun bir gelişme olacaktır. Lübnan’daki halk ayaklanması amacına ulaşmazsa, diğer Arap ülkeleri için örnek teşkil edemez."

Los Angeles Times bütün Amerikan gazetelerinin manşete taşıdığı Michael Jackson’un çocuklara cinsel taciz suçlamasından aklanması haberini ele alıyor. Mahkeme sırasında ünlü yıldızın özel hayatına ilişkin bir çok ayrıntının açığa çıktığını belirten gazete, Michael Jakson’un, aklansa da ciddi bir darbe yediğini öne sürüyor.

"Mahkemede, Jackson’un müsrif yaşam tarzını borç parayla sürdürdüğü de ortaya çıktı. Jackson Aralık ayında eğer borçlarını ödeyemezse, en değerli mal varlığını, Beatles, Bob Dylan, Willie Nelson, Little Richard ve diğer yıldızların şarkılarının yüzde elli oranındaki yayın haklarını satmak zorunda kalabilir. Hatta, çok sevdiği malikanesini bile satması gerekebilir. Ancak adına sürülen lekeyle kıyaslandığında mali durumu yine de iyi sayılabilir."

XS
SM
MD
LG