Erişilebilirlik

Suriye: 'Lübnan'da İstihbaratçımız Yok'


Suriye’nin Washington Büyükelçisi, ülkesinin Lübnan’dan istihbarat ajanlarını çekmediği yolundaki suçlamaları reddetti. Büyükelçi dün bir Amerikan televizyonunda, bu iddianın haksız, yersiz ve yanlış olduğunu savundu.

Suriye’nin Washington Büyükelçisi İmad Mustafa, CNN televizyona verdiği demeçte, Nisan ayında Lübnan’dan çekilirken, geride istihbarat ajanları bırakmadıklarını söyledi:

"Suriye olarak stratejik karar aldık. Lübnan’dan tam ve kesin bir şekilde çıktık."

Büyükelçi Mustafa, Suriye ile Lübnan’ın arasını açmaya çalışan ve “üçüncü kuvvetler” olarak nitelediği çevrelerin bulunduğuna inandığını da kaydetti:

"Suriye ile Lübnan arasında iyi, dost ve kardeşçe ilişkileri istemeyen kuvvetler var. Bu çevreler, Suriye’nin Lübnanlı liderleri öldüreceği hikayelerini uydurup, yayıyor."

Lübnanlı muhalefet ve diğer birçok ülke, eski Lübnan Başbakanı Refik Harriri’nin 14 Şubat’ta öldürülmesinin ardında, Suriye’nin bulunduğuna inanıyor. Şam hükümeti ise, bu iddiayı reddediyor.

Başkan Bush, Cuma günü, Suriye’nin Lübnan’daki varlığının hala devam ettiği yolundaki haberlerin kaygı yarattığını söyledi:

"Suriye istihbarat ajanlarının, hala Lübna n’da kalmış olabileceği yolunda bugün, gazetelerde okuduğum haberlerden rahatsız oldum."

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan geçen hafta, Suriye’nin Lübnan’daki askeri varlığının hala devam ettiği yolundaki yoğun haberler karşısında, bölgeye yeniden bir heyet göndereceğini açıkladı.

Bu arada Annan’ın özel temsilcisi Terje Roed Larsen, dün Şam’da Suriye Lideri Beşar Esad’la görüştükten sonra, genel sekretere rapor vermek üzere New York’a hareket etti.

Öte yandan Lübnan’da bir ay devam edecek olan parlamento seçimlerinin son haftasına girildi. Bu, Suriye birliklerinin çekilmesinden bu yana yapılan ilk seçim oluyor. Suriye’nin Washington Büyükelçisi İmad Mustafa, seçimi kim kazanırsa kazansın, ülkesinin Lübnan’la iyi ilişkiler sürdürmek istediğini söyledi.

XS
SM
MD
LG